• Morning Call

Waait de storm over?

Verenigde Staten:

Aan de overkant van de oceaan sloten de beurzen ditmaal gemengd. Waar de Dow Jones iets lager sloot, gingen de breed samengestelde S&P index en de Nasdaq juist licht hoger. De uitslagen waren beperkt, onderhuids broedt er echter nog van alles. Met name de handelsoorlog, maar ook een aanstormende orkaan in de Amerikaanse staat South Carolina. Daar zijn inmiddels meer dan een miljoen mensen geëvacueerd en dat leverde dalingen op bij verzekeraars zoals AIG en Travellers, maar juist stijgingen bij de bouwmarktketens en keukenboeren. Ook de chipfondsen lagen weer erg goed zo kon Broadcom nog eens 3,5% oplopen en steeg AMD met meer dan 9%. Daarnaast komen de tussentijdse verkiezingen er al snel aan en lijken de republikeinen nog meer belastingverlagingen in petto te hebben, bovenop de toch al zo gulle belastingen van Trump. Apple kreeg een gevoelig tikje van die beste man, door een tweet waarin hij Apple gebood de productie van eigenlijk alle producten naar de VS te verhuizen. Tesla steeg met 8.5% na een interne brief waarin er vooruitgeblikt wordt op geweldige 3e kwartaalcijfers en de aankondiging van wijzigingen in het bestuur. De laatste dagen lag Tesla juist onder druk door opstappende toplui en een podcast waarop Elon musk zich tegoed deed aan een pretsigaret en daarbij een hoop onzin uitkraamde. Jack Ma kondigde aan Alibaba te gaan verlaten in 2019. 

Binnen de Dow Jones konden Nike, Home depot en United Technologies oplopen. De grootste dalers waren United Health, Travelers en Boeing. Bij de sectoren liepen de Seminconductoren, Airlines en Networking op, de grootste dalers waren Steel, Iron en Steel en Gold. De 10 jaars rente bleef gelijk op 2.94% en de VIX index die de volatility van de S&P 500 weergeeft daalde met 5% naar 14,16.

Azië:

Ook in Azië was er mengvorm van hogere en lagere beurzen. Daar lette men met name op een mogelijke nieuwe meeting van Trump met Kim Jung-un. De kleine raketman heeft een zeer ‘warme en positieve’ brief geschreven volgens de Amerikaanse president. Het einde van de vierdaagse verliesreeks in de S&P en Nasdaq hielp ook nog een handje. De Nikkei Index stond op het moment van schrijven 1,2% in de plus, waar de Shanghai Composite nog fractioneel lager ging. De Hang Seng daalde met 0.3% en de Kospi met 0.2%, maar de Chinese techbeurs Shenzen steeg juist weer, met 0.6%. Uiteraard hangen de importtarieven van $200 mrd. en mogelijk zelfs nog eens $267 mrd. daar bovenop nog wel boven de markten. Vooralsnog is er nog niets geïmplementeerd, maar dat kan toch nog ieder moment gebeuren.

Het Japanse chipconcern Renesas Electronics neemt voor bijna $7 miljard zijn Amerikaanse branchegenoot Integrated Device Technology over. Het Japanse concern doet het vooral goed in de Autosector. Met de overname komen ook andere sectoren meer in beeld.

De Dow Jones future noteert vanmorgen 24 punten hoger, de fair value is -31 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +55 punten. De Bitcoin handelt rond de $6300.

Europa:

De Europese beurzen openen vanmorgen iets hoger. In augustus zijn er 6 bedrijven meer failliet verklaard dan in juli, de meeste faillissementen in augustus kwamen voor in de handel.

Na alle problemen rond het witwas schandaal bij ING stapt CFO Koos Timmermans op. Hij is daarmee het eerste slachtoffer in deze voor de financiële wereld en ING in het bijzonder vervelende zaak.

Aalberts Industries neemt opnieuw binnen een korte tijd een Amerikaans bedrijf over. Ditmaal is het Amerikaanse Co-Planar. Wat ze ervoor betalen is nog niet duidelijk. Het bedrijf is een specialist in complexe precisiestansen en boekte vorig jaar een omzet van $9 miljoen. De overname wordt uit eigen middelen gefinancierd.

Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de EU, denkt dat het haalbaar is dat er binnen zes tot acht weken een akkoord wordt bereikt over het verlaten van de EU door het Verenigd Koninkrijk. Beide partijen moeten zich dan wel realistisch opstellen. Het pond kon in ieder geval op deze opmerking behoorlijk aantrekken. Op 29 maart 2019 zal het VK de Europese Unie officieel verlaten.

UniCredit zou ABN AMRO en de Spaanse bank BBVA overwegen als mogelijke acquisitiedoelen in Europa. Al lange tijd verwacht men een consolidatieslag in de bankensector. Mocht ABN door een Italiaanse bank worden overgenomen dan lijkt de cirkel rond. Het was met name de ABN die met de overname van het Italiaanse Antonveneta veel onrust veroorzaakte.

Belfius, de Belgische bank, gaat dit najaar definitief niet naar de beurs. De tijd is nog niet rijp verklaarde premier Charles Michel. Volgens de media zouden er nog vervelende erfstukken in de kast zitten. Belfius ontstond in 2012 uit de gezonde delen van de gekapseisde bank Dexia.

ArcelorMittal heeft zijn bod op Essar Steel verhoogd tot zeg $5 miljard. Het staalconcern wil ook nog eens de schuld van Essar overnemen.

Lucas Bols vandaag  25 eurocent ex interim dividend.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 25859 -0.23%
S&P 500 2877 0.19%
Nasdaq 7924 0.27%
Russel 2000 1717 0.25%
Indices Azië    
Nikkei 22658 1.23%
Kospi 1934 -0.63%
Shanghai 2668 -0.03%
Hang Seng 26531 -0.31%
ASX 200 6177 0.59%
Valuta's    
EUR / USD 1.1609 0.52%
GBP / USD 1.3049 1.03%
USD / YEN 111.12 -0.07%
Grondstoffen    
Goud future 1195 0.25%
Zilver future 14.17 0.57%
WTI oliefuture 67.62 -0.68%

Agenda vandaag

Werkloosheid VK 10:30
Werkgelegenheid EU 11:00
ZEW Dld 11:00
Groothandelsvoorraden VS 16:00
Vacatures VS 16:00

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Berenberg Heineken €82.30>€73 Verkoop
Berenberg Shell €31 Hold

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?