• Morning Call

Waar blijven die heffingen?

Verenigde Staten:

In de VS was er sprake van herstel tijdens de handels sessie , maar sloten de beurzen toch opnieuw lager. Eerder op de dag dreigde Trump nog met meer heffingen op Chinese goederen en werd Japan nog doelwit van opmerkingen over handelstekorten, waardoor de handelsconflicten nog wat groter kunnen worden. De Dow-Jones index sloot met een verlies van 0,3% op 25.916 punten. De S&P 500 verloor 0,2% en de Nasdaq leverde 0,3% in. De deadline voor $200 mrd aan importheffingen op Chinese goederen is afgelopen en er wordt nu gedreigd met nog $267 mrd, China moet maar eens water bij de wijn doen, aldus Trump. Bedrijven die gevoelig zijn voor handelsspanningen, zoals Boeing en Caterpillar lagen onder druk. Daarnaast ging Tesla opnieuw stevig lager door het vertrek van de financiële topman en het hoofd personeelszaken. Broadcom liep als één van de weinigen hard op na verbeterde vooruitzichten, met 7.7%. Daarnaast was er een banenrapport waaruit bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in augustus sterker toenam dan voorzien en ook de gemiddelde uurlonen liepen harder op dan verwacht. Voor juli werden de cijfers wel naar beneden toe bijgesteld.

Binnen de Dow Jones konden Exxon, Pfizer  en American Express oplopen. De grootste dalers waren United Technologies, Travelers en Intel. Bij de sectoren liepen Airlines, Oil en Internet op, de grootste dalers waren Metals en Mining, Utility en Iron en Steel. Index. De 10 jaars rente steeg tot 2.94% en de VIX index die de volatility van de S&P 500 weergeeft steeg met 1,5% naar 14,88.

Azië:

De Aziatische markten handelden gemengd, omdat de handelsspanningen tussen de VS en China in focus blijven. Toch wisten de Nikkei en de Kospi er een klein plusje uit te persen tegen het slot, mede door Samsung, dat opliep met 1.3%. De Japanse economie is in het tweede kwartaal met 3% veel harder gegroeid dan aanvankelijk voorzien De Chinese beurzen deden het minder, met een min van 1.3% tegen het slot in de Hang Seng index en 0.8% in de Shanghai Composite. Ondanks de deadline zijn de $200 miljard aan tarieven op Chinese producten nog niet geïmplementeerd, maar dat kan zeer snel gebeuren volgens Trump, afhankelijk van de houding van de Chinezen. De Chinese consumentenprijzen zijn in augustus op jaarbasis met 2,3% opnieuw in een hoger tempo gestegen dan een maand eerder.

De Dow Jones future noteert vanmorgen 24 punten hoger, de fair value is -25 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +49 punten. De Bitcoin handelt rond de $6300.

Europa:

De Europese beurzen openen vanmorgen gelijk met het slot van vrijdag tot iets hoger.

KLM heeft in augustus meer dan 3 miljoen passagiers in zijn vliegtuigen zien stappen en dat is een stijging van bijna 2%. De meeste groei kwam vanuit Europa en geheel Amerika. De bezettingsgraad lag op bijna 92%.

Ben Smith de nieuwe CEO van Air France-KLM, krijgt bij een eventueel gedwongen vertrek €4,5 miljoen mee. De topman gaat €900.000 per jaar verdienen en dat is exclusief bonussen of andere extra's zoals een verhuisvergoeding en pensioenbetalingen. Omdat het salaris al zo omhoog is gegaan ten opzichte van zijn voorganger is het lastig onderhandelen met bonden over looneisen van het gewone personeel.

Heijmans is geselecteerd als voorkeurskandidaat voor een opdracht op Schiphol. Het gaat om onderhoudswerk en ontwikkeling n bestaande infrastructuur en voorzieningen van de start- en landingsterreinen. De order zal rond de €47 miljoen aan jaaromzet genereren. Vorige week kregen BAM, Heijmans en VolkerWessels opdrachten voor bouw- en onderhoudsprojecten ter waarde van €3 miljard.

Door alle commotie van afgelopen week zou ING weleens Amsterdam als klant kunnen verliezen. En Shell gaat €200 miljoen in een nieuwe campus in Den Haag investeren en dat kan de stad honderden extra banen opleveren.

Deutsche Bank heeft verlaging van de financieringskosten tot top prioriteit gemaakt. De oplopende fundingkosten kunnen de bank al gauw 20% van de winst kosten.


De beursgang van Volvo wordt in de ijskast gezet, ondanks dat de Chinese eigenaar Geely eerder had eengegeven tegen het einde van het jaar een deel van de autobouwer naar de beurs te brengen in Stockholm. Maar ja, bij Volvo is het altijd veiligheid voor alles en brokken kunnen in het licht van de handelsoorlog op de beurs niet worden uitgesloten, zo valt te lezen in de Financial Times.

RELX, het voormalige Reed Elsevier is door de versimpeling van het bedrijf vanaf nu volledig Brits. Alle aandelen van het Nederlandse RELX NV worden omgezet in Britse aandelen RELX PLC en de beursnoteringen in Amsterdam, Londen en New York blijven.

De mededingsautoriteiten van Nieuw Zeeland hebben in een brief aan Gemalto en Thales hun zorgen geuit over potentiële mededingingskwesties. Hiermee kan het bod op de digitale beveiliger nog steeds niet worden beklonken.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?