• Morning Call

Wat gaan de Britten doen


Verenigde Staten:

In de VS lagen de koersen onder druk na een moeizame week met tegenvallende macrocijfers. Vrijdagmiddag was geen uitzondering met banencijfers die ruim onder de verwachtingen waren. Positiever waren de huizencijfers, die lieten wel groei zien. Per saldo wisten de indices tegen het slot aan nog een eindsprint in te zetten. Zo sloot De Dow Jones fractioneel lager en leverden de S&P 500 en Nasdaq ieder 0.2% in. De olieprijs bleef door de magere groeiverwachtingen onder druk liggen en leverde 1% in. Nvidia staat op het punt om chipfabrikant Mellanox Technologies over te nemen voor een bedrag van meer dan 7 miljard dollar. Jerome Powell liet dit weekend nog weten dat er geen rentestappen te verwachten zijn. Het rentebeleid is goed gepositioneerd en de economie staat op een gezond niveau.

Binnen de Dow Jones waren Goldman Sachs, United Health en 3M de grootste stijgers, Exxon, Pfizer en Caterpillar waren de grootste dalers. Bij de sectoren konden Goud gerelateerde, Utility en Automobile oplopen, de sterkste dalers waren Steel, Oil en Natural Gas. De 10 jaars rente daalde verder naar 2.62% en de VIX-index die de volatility van de S&P 500 opties weergeeft, daalde ruim 3% naar 16.

Azië

In Azië zien we vanmorgen wat herstel na de slechte sessie van vrijdag. De beurzen komen bij van de teleurstellende Chinese import- en exportcijfers. De Shanghai Composite trok 1.9% aan, de Hang Seng liep 0.8% op. Uiteindelijk sloot de Nikkei 0.5% hoger en bleef de Kospi index per saldo onveranderd. China liet nog wel weten de koers van de yuan niet te gebruiken om de handel te stimuleren.

Voorbeurs staan de Amerikaanse futures op de Dow Jones 95 punten lager, de fair value is -49 en daarmee komt de openingsindicatie voor de Dow Jones index uit op een min van 46 punten.

Europa:

De futures in Amsterdam wijzen vanmorgen op een hogere opening.

De Duitse export is in januari op maandbasis stabiel gebleven, terwijl de import toenam. De Duitse industrie heeft in januari 0,8% minder geproduceerd ten opzichte van een maand eerder.

Deutsche Bank en Commerzbank zijn, onder druk van de Duitse politiek, concreet met elkaar in gesprek over een fusie van de twee grootste Duitse banken. De fusie zou een bank creëren met 130.000 medewerkers, een balanstotaal van €2 biljoen en een huidige beurswaarde van €24 miljard. De Duitse staat heeft nog 15% van Commerzbank in handen. Een fusie van Commerzbank met een buitenlandse bank zoals het Franse BNP Paribas is ook overwogen maar zou op het bezwaar stuiten dat dit een te sterke concurrent zou worden voor Deutsche Bank.

Boeing heeft, na de vliegtuigramp in Ethiopië, de lancering van het nieuwe toestel, een 777X, geannuleerd. Het bedrijf laat ook weten dat alleen de presentatie wordt uitgesteld. De datum dat het vliegtuig gebruikt kan worden, is hetzelfde gebleven.

India wil een flinke oliereserve opbouwen om daarmee minder vatbaar te zijn voor prijsschommelingen. Het land is de op twee na grootste olieverbruiker en hoopt dat Saudi-Arabië de voorraad wil aanleggen.

Britse grootbanken zoals Barclays en RBS moeten van de Bank of England meer eenvoudig verkoopbare activa aanhouden om zo beter bestand te zijn tegen onrust op de financiële markten als de brexit later deze maand chaotisch uitpakt. May lijkt opnieuw op een verpletterende nederlaag af te koersen. Tenzij de Europese Unie nog met een last minute concessie komt, maar dat wordt niet verwacht.

Volgens de topman van Boskalis wordt het de komende jaren lastig om geld te verdienen aan windenergie op zee. De risico's en het rendement zijn onverantwoord uit balans.

Euronext lijkt het nog lastig te krijgen met de overname van de Noorse beurs, ze hebben weliswaar een meerderheid toegezegd gekregen, maar het lijkt nog alle kanten op te kunnen.

Koersen (8:00)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 25450 -0.09%
S&P 500 2743 -0.21%
Nasdaq 7408 -0.18%
Russel 2000 1523 -0.20%
Indices Azië    
Nikkei 21105 0.38%
Kospi 2138 0.03%
Shanghai 3016 1.54%
Hang Seng 28437 0.74%
ASX 200 6180 -0.38%
Valuta's    
EUR / USD 1.1240 0.20%
GBP / USD 1.2986 -0.80%
USD / YEN 111.16 0.00%
Grondstoffen    
Goud future 1299 0.6%
Zilver future 15.36 1.60%
WTI oliefuture 56.30 0.41%

Agenda vandaag

Industriële productie Dld 08:00
Handelsbalans Dld 08:00
Detailhandelsverkopen VS 13:30
Bedrijfsvoorraden  VS 15:00

 

Dividenden

Fonds Datum Dividend
     

Koersdoel en advieswijzigingen

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Berenberg Corbion €30,80 naar €31 Kopen

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?