• Morning Call

Zware kernproef Noord-Korea zet markten lager, maar paniek blijft uit

Verenigde Staten:

In de VS was de handel in aanloop naar het lange weekend beperkt qua volume. De Dow Jones kwam een aantal maal boven de 22.000, maar kon dat niveau niet vasthouden. Uiteindelijk resteerde, net als bij de S&P 500, een klein plusje van 0.2% op 21.988. De Nasdaq deed het niet veel beter, al sloot men wel op de all-time high. Eerder in de sessie vielen de banencijfers nog tegen. De daaropvolgende daling werd vrijwel meteen weer opgevangen. Beleggers zien dat de gestage groei nog niet gepaard gaat met een oplopende inflatie. Hoewel de Noord-Amerikaanse beurzen vandaag gesloten blijven geven de minifutures wel al een lagere opening aan als gevolg van de nucleaire test van Noord-Korea zondagochtend vroeg. De grote vraag is nu hoe de VS, China en Rusland gaan reageren op de zoveelste provocatie van Kim Jong-un. 
Terwijl de storm Harvey is gaan liggen lijkt er een schade aangericht te zijn van rond de $165 miljard. Het bedrag van $8 miljard dat Trump wil vrijmaken om te beginnen met de wederopbouw is daarmee een doekje voor het bloeden.

Volgens het Institute of International Finance, de lobbyclub van de grootste banken van de wereld, gaat de Fed spoedig van start met het terugdraaien van de verschillende QE-opkoopprogramma's. Het probleem is wel dat alleen al in de VS door het bedrijfsleven een recordschuld openstaat van $13.700 miljard één derde meer dan voor de kredietcrisis. Als gevolg daarvan zal de rente op de markt voor junkbonds oplopen en veel ondernemers hebben nu al moeite om aan de betalingsverplichtingen te voldoen.

Binnen de Dow Jones waren General Electric, Chevron en Nike de sterkste stijgers. De grootste dalers waren Travelers Companies, Microsoft en United Technologies. Bij de sectorindices deden Steel, Oil Service en Natural Gas het goed, de enkele dalers waren Pharmaceuticals en Utility. De rentes in de VS trokken weer wat aan en de VIX index daalde 4.3% naar 10.1.


Azië:

De Aziatische beurzen reageren negatief op de laatste kernproef van Kim Jong-un en beleggers trokken massaal naar de bekende safehavens als goud en yen. De Nikkei leverde net als de Kospi index bijna 1% in. Opvallend was het kleine plusje voor de Shanghai Composite. Met de start van een grote BRIC conferentie in China is dit een klap in het Chinese gezicht. In Hong Kong daalde de Hang Seng met 0.8%. 

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op -67 de fair value is 0 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op -67 punten. De koers van de Bitcoin viel terugmet ruim 6% naar $4567. Op 13 september om 14:00 uur hebben we een webinar met Niels Kerstholt over de cryptocurrency.Europa:

De futures in Europa laten een lagere opening zien. De omzet bij de detailhandel is bijna weer op het niveau van 2008. Afgelopen kwartaal heeft de detailhandel 4,1% meer omzet geboekt dan een jaar terug. Komende donderdag zullen beleggers uitkijken naar het rentebesluit en speech van Mario Draghi.

Christian Bornfeld, toptechneut bij de Nordea bank, is door de ABN Amro weggekocht. Hij wordt als lid van de raad van bestuur verantwoordelijk voor innovatie en technologie en volgt Johan Hall op die 1 maart terugtreedt. Een halfjaar geleden deed de Nordea bank nog een poging om samen te gaan met de ABN Amro bank.

ArcelorMittal heeft een samenwerking met Škoda Transportation verlengd. Financiële details van de nieuwe deal werden niet verstrekt.

Euronext opent nieuwe kantoren in vijf Europese steden. Het beursbedrijf wil met de stap kleinere technologiebedrijven een betere toegang bieden tot de kapitaalmarkten om hun schaal te vergroten.

GrandVision gaat zijn belang in de Zwitserse branchegenoot Visalab verdubbelen naar 60%. Het bedrijf heeft bijna honderd winkels in Zwitserland en was in 2016 goed voor een omzet van 173 miljoen Zwitsers frank, er werken bijna 900 mensen. De mogelijke fusie tussen brillenmaker Luxottica uit Italië en lenzenfabrikant Essilor uit Frankrijk moet nog grondig worden bekeken door de Europese mededingingsautoriteiten.

Een nieuwe tegenslag voor het veelgeplaagde Sif, na een reeks teleurstellende bedrijfscijfers vertrekt nu ook COO Luc de proost om elders zijn carrière voort te zetten.

 

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 21.987 0.18%
S&P 500 2.476 0.20%
Nasdaq 5.987 -0.01%
Russell 2000 1.413 0.63%
Indices Azië    
Nikkei 19.512 -0.96%
Kospi 2.331 -1.09%
Shanghai 3.372 0.14%
Hang Seng 27.713 -0.86%
ASX 200 5.702 -0.39%
Valuta's    
EUR / USD 1.1860 -0.99%
GBP / USD 1.2950 0.13%
USD / YEN 110.26 0.92%
Grondstoffen    
Goud future 1330.40 1.15%
Zilver future 17.81 2.12%
WTI oliefuture 47.29 1.55%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
Producenten Prijs Index (PPI) EU 11:00
VS Gesloten   Labor day VS  

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
JPMorgan KPN hoger overweight
ING ASR 33 > 37.501 Kopen

 

 

Volg nu ook de Beursvloer via onze mobiele Apps 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?