• Morning Call

Zwak begin van de week na thanksgiving

Verenigde Staten:

In de VS was het een korte sessie, terwijl het publiek uit zijn bol ging in de winkel, handelde de belegger rustig een half dagje door. De Dow Jones sloot de ochtend af met een kleine plus op 23.558, de S&P 500 schreef 0.2% bij en sloot voor het eerst boven de 2600. De Nasdaq steeg met 0.3% en sloot eveneens op een nieuw record. De dollar was het enige onderwerp van zorg, de munt bleef onder druk liggen. Beleggers vrezen dat de inflatie maar niet wil oplopen. Al mag je je uberhaupt afvragen of dat wel zo gewenst is voor een belegger. Macrocijfers gaven in ieder geval aan dat de economie blijft groeien, maar de snelheid waarmee viel al weer wat terug. De volumes waren verder laag, enkele uitschieters waren Amazon en Macy's die ruim 2% opliepen, Retailer target leverde bijna 3% in. Analisten waren tevreden over de verkoopcijfers welke doorkwamen gedurende de dag bij de grote retailzaken. Amerikaanse consumenten hebben meer online gekocht dan ooit tijdens Thanksgiving en Black Friday. In totaal werd er via internet $7,9 miljard uitgegeven, bijna 18% meer dan een jaar terug. Komende donderdag heeft de OPEC weer een meeting en dus wordt er extra gelet op de olieprijs. GE Healthcare en Nvidia gaan langer samenwerken om Arificial Intelligence richting ziekenhuizen te brengen. Het doel is om medische data sneller te laten verwerken.

Binnen de Dow Jones waren Visa, Dow DuPont en United Health de grootste stijgers, daler waren JPMorgan, American Express en Caterpillar. Bij de sectoren liepen Steel, Networking en Semi Conductors op, dalende sectoren waren High Tech, Goud Gerelateerde en Natural Gas. De 10 jaars rente staat nu op 2.34% en de VIX index leverde 2% in naar 9.7.

Azië:

De meeste Aziatische indices sloten lager, alleen de ASX 200 wist een klein plusje neer te zetten. Grote verliezers waren de Kospi index en de Shanghai Composite. In Zuid-Korea werden de grote tech namen hard geraakt door een downgrade van Morgan Stanley op Samsung. Daarop verloren ook andere namen als Hynix en LG terrein. Donderdag maakt de Bank of Korea bekend of er een renteverhoging wordt doorgevoerd. In China let men vooral op de obligatiemarkten. De rente blijft oplopen en dat is slecht nieuws voor het met schulden overladen land. In Hong Kong lagen dan ook vooral vastgoedfondsen onder druk. In Japan viel de schade mee, hier gingen vooral de brokers wat lager.

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op -25 de fair value is +11 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op -36 punten. De koers van de Bitcoin schiet verder omhoog op $9651. 

Europa:

De futures in Europa laten vanmorgen een lagere opening zien. In Duitsland lijkt de SPD toch weer te willen praten met Angela Merkel over een coalitie. De verlanglijst zal echter stevig zijn om nieuwe verkiezingen in Duitsland te vermijden.

Euronext en TOM hebben een eind gemaakt aan een juridische strijd waarbij de beurs €14 miljoen eiste van The Order Machine. De inhoud van de schikkingsovereenkomsten is vertrouwelijk.

Pharming dient een verzoek in bij de FDA. Het bedrijf wil een aanvullende licentie voor het middel Ruconest. Het bedrijf deed een aantal studies waarbij onderzocht werd hoe aanvallen bij verschillende patiënten van erfelijk angio-oedeem voorkomen kan worden.

ASML gooit zijn beroemde flexmodel op de schop en gaat meer met vaste contracten werken om zo mensen meer aan zich te kunnen binden. Het wordt steeds lastiger om talent aan zich te binden en met een vast contract is die kans wat groter.

Topman Hans Stols van Fagron stopt per direct en zal worden opgevolgd door Rafael Padilla. In onderling overleg hebben beide partijen besloten dat in deze fase ander leiderschap is vereist. Topman Stols nam in een moeilijke periode het stokje over en moest het bedrijf er weer bovenop helpen zijn werk zit er nu op.

AkzoNobel neemt het Thaise bedrijf, V.Powdertech over. Het bedrijf maakt poedercoatings en heeft ongeveer 250 mensen in dienst. Er is geen overnameprijs genoemd.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 23.526 0%
S&P 500 2.597 0%
Nasdaq 6.867 0%
Russell 2000 1.492 0%
Indices Azië    
Nikkei 22.552 0.13%
Kospi 2.275 0.28%
Shanghai 3.353 0.06%
Hang Seng 29.900 0.64%
ASX 200 5.982 -0.06%
Valuta's    
EUR / USD 1.1840 0.05%
GBP / USD 1.32957 -0,17%
USD / YEN 111.21 0.28%
Grondstoffen    
Goud future 1290.12 0.01%
Zilver future 17.11 0,10%
WTI oliefuture 58,52 1,09%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
Voortgang opkoopprogramma ECB 15:45
Verkoop nieuwe woningen VS 16:00

Dividenden

Fonds Datum Dividend
     

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
 Morgan Stanley verlaagt ASM PT    equalweight
       
       

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?