• Next Trade

Hoofdpijndossier eindelijk afgesloten?


Bart Peters is moderator in de Beursvloer en bespreekt vandaag het aandeel Bayer.

Fundamenteel

De historie heeft maar al te vaak bewezen dat groot, groter, grootst niet altijd werkt. Mega overnames komen niet alleen met schaalvergroting, maar ook met de worsteling om de verwachtte synergievoordelen te behalen. Dan hebben we het nog niet over de financiering, c.q. verhoging van de uitstaande schuld. De aanloop naar en de eerste periode na een megafusie worden dan ook vaak gekenmerkt door onrust. Dat reflecteert dan ook onmiddellijk op de aandelenkoers. Het Duitse Bayer is geen uitzondering. De overname van het Amerikaanse Monsanto kende een zeer lange aanloop vanaf april 2016, was zeer omstreden en resulteerde o.a. in class actions en megaclaims wegens het produceren van Roundup, een gevreesd en effectief verdelgingsmiddel. Vanaf mei 2018 toen er eindelijk definitieve toestemming was voor de overname, begon het aandeel te dalen. De grootste klap kwam half augustus. De uitspraak van een Amerikaanse rechtbank dat Roundup giftig is en de klager recht had op schadevergoeding. Toch is er niet alleen slecht nieuws. Op 5 december hield Bayer een “Capital Markets Day”. Analisten kregen een uitgebreide update over desinvesteringen, omzetgroei en de toekomstplannen. Het lijkt erop dat het aandeel t.o.v. de verwachtingen en plannen zwaar ondergewaardeerd is. Voortgang bij de juridische strijd t.a.v. Roundup zal een belangrijke factor worden voor de koersvorming van het aandeel, net als de druk van aandeelhouders die het bedrijf willen splitsen in Farmacie en Gewasbescherming.

Technisch

Vanaf de aankondiging van de overname in 2016 bewoog het aandeel van €110 naar €85 om vervolgens nieuwe toppen richting de €120 te zetten. Daarna werd de daling ingezet die ons dicht bij de €58 bracht (donkerblauwe lijn). Daar vinden we oude toppen uit 2011 én tevens een belangrijk Fibonacci niveau (78.6%) van de grote opmars van het aandeel (lichtblauwe lijnen). Die begon in 2011 en duurde tot begin 2015. Tegen dat niveau aan, €58.60 om precies te zijn, vinden we een belangrijke steun. Het koersdoel ligt rond de €85. Daar liggen bodems uit de tweede helft van 2016 en tevens het begin van een gap uit augustus 2018.

 

NextTrade - Bayer
Koersverloop Bayer: de percentages in de grafiek drukken de verschillende niveaus uit tussen de hoogste koers en de laagste koers van Bayer.

Een turbo long

Wanneer u het idee heeft dat het aandeel vanaf de steun tegen de €58 aan weer kan oplopen, kunt u daarop inspelen met een Binck turbo. We kiezen in dit geval een Binck Turbo XL long 50.721 (ISIN: BCK103499682)  met een stoploss ruim onder de blauwe steunlijn. De koers van de turbo is op het moment van schrijven €1.34 en heeft een ratio van 10 (een positie van 1000 turbo’s is vergelijkbaar met 100 aandelen Bayer). Bij een herstelbeweging tot €85 zal de waarde van de turbo met ruim €2.00 toenemen. Risico’s zijn er uiteraard ook. Mocht het aandeel niet stijgen, maar juist dalen, dan kunt u maximaal uw gehele inleg verliezen. In het geval van een uitgestopte turbo XL bent u altijd uw gehele inleg kwijt. Zover willen we het echter niet laten komen. Mocht het aandeel de €55 raken, dan kunt u ook zelf besluiten om de turbo te verkopen.

Met een turbo long kunt u inspelen op een stijging van aandelen, grondstoffen of buitenlandse valuta, echter met een aanzienlijk kleinere investering. Let daarom op dat u uw investering afstemt op de onderliggende waarden en niet de absolute investering. Dus als u normaal gesproken 100 aandelen long zou gaan, schaft u nu 100 turbo’s long aan. In dit geval moet u er ook nog rekening mee houden dat de turbo in een ratio van 1:10 staat, dus zou u voor het nabootsen van 100 aandelen 1000 turbo’s long nodig hebben. Bij een stijgende koers loopt de turbo 1 op 1 mee op met de koers van het aandeel.

Conclusie

Verwacht u dat het aandeel Bayer binnenkort weer omhoog kan gaan bewegen, dan is deze strategie een manier om daarvan te kunnen profiteren. 

Naar het orderscherm


Disclosure: Bart Peters heeft geen positie in Bayer.

Bronnen: Bayer Investor Relations, Dow Jones News, NRC 13-8-2018, IEX Premium 10-12-2018

OVER TURBO'S

Turbo’s zijn risicovolle beleggingsproducten en vereisen kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie en zijn niet geschikt voor vermogensopbouw op de lange termijn. Als uitgevende instelling genereert BinckBank inkomsten uit de financieringskosten van de Binck turbo. Wij adviseren u, voordat u in Binck turbo’s belegt op turbos.binck.com het prospectus en de definitieve voorwaarden te raadplegen. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de turbo raadplegen waarin u wilt beleggen. Naast de financieringskosten wordt het rendement van uw Binck turbo ook beïnvloed door de indirecte transactiekosten (spreadkosten). 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?