• Next Trade

Hoge verwachtingen vangen veel wind

Call optie op DSM

Bart Peters is moderator in de Beursvloer en bespreekt vandaag het aandeel DSM.

Het cijferseizoen komt lekker op gang en op 7 mei aanstaande maakt DSM voorbeurs de resultaten openbaar. Bij de presentatie van de vierde kwartaalcijfers waren de reacties positief, mede door de sterke outlook. Men verwachtte een verbetering van de ebitda tussen de 5 a 9%. Ondertussen is ook de toen aangekondigde aandeleninkoop ter waarde van € 1.25 miljard gestart, waarvan € 250 miljoen voor personeelsbeloningen. Op 10 mei wordt het slotdividend van € 1.53 uitgekeerd. Tot zover het goede nieuws dat de beurskoers van € 84.50 tot de zeer recente all-time-high op € 103.15 bracht. Kan DSM de hoge verwachtingen waarmaken? In hoeverre kon men de opgelopen grondstof- en energieprijzen doorberekenen naar de klanten? De twee onderdelen Nutrition en Materials kennen weinig synergie en daarmee zou een eis vanuit activistische aandeelhouders om op te splitsen om de hoek kunnen liggen. Op 7 mei na 8:00 uur weten we meer.

Technisch

De opmars van het aandeel DSM sinds begin 2019 is ronduit sterk te noemen. Natuurlijk was de neergang vanaf september 2018 dat ook. DSM is ten slotte een cyclisch fonds en werd als zodanig beoordeeld. Na de cijfers over het vierde kwartaal 2018 zagen we even wat prijsactie tegen de € 93 aan (groene lijn), oude toppen van september 2018. Daarna werd de opmars opgepakt en zitten we nu tegen de langere trendlijn oplopende trendlijn (rode lijn). Bedenk daarnaast dat sinds de aandeleninkoop gestart is, de volumes nauwelijks zijn toegenomen. De vraag naar aandelen komt dus voornamelijk bij DSM zelf vandaan.grafiek DSM 2-5

Koersverloop aandeel DSM. De diagonale rode lijn geeft een trend aan en de groene lijn is een weerstand.


De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Afwegen van opties

Onze verwachting is dat we op redelijk korte termijn een correctie kunnen maken. De eerste serieuze steun ligt tegen de € 93.00 aan. Om een juiste keuze te maken voor een optiestrategie in DSM is het goed een aantal van bovengenoemde zaken in het oog te houden. Zo is in de opties die in juni expireren het dividend al ingecalculeerd. 

Alles bij elkaar is de juni 2019 put spread 100.00 – 94.00 dan een voor de hand liggende keuze. Deze put spread is, bij een referentiekoers van € 102.00 in DSM, op te zetten voor € 2.10. Daarmee hebben we kans op een maximale winst van € 3.90 bij een expiratie onder de € 94.

 

 DSM

Call/Put

Maand

Uitoefenprijs

Prijs

Koop

Put

Juni 2019

100.00

€3,50

 Verkoop Put Juni 2019 94.00 € 1.40


Conclusie

Als u denkt dat het aandeel DSM in de komende twee maanden kan terugvallen richting de € 93.00 of lager, dan is deze put spread een manier om daarop in te spelen. Bij het kopen van optiepremie is uw inleg van € 2.10 tevens het maximale risico. Op expiratie 21 juni is uw break-even-punt de uitoefenprijs van de hoogste put optie verminderd met de betaalde premie voor de put spread. In dit geval is dat € 97.70.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen.Naar het orderschermBart Peters heeft momenteel geen positie in DSM

Bronnen: IEX Premium 14-2-2019, DSM Investor relations, FD 16-4-2019 en DFT 14-3-2019.

 

Over opties

Opties zijn risicovolle beleggingsproducten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van BinckBank vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument (Eid)van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?