• Futures

De top bereikt?

De beurzen lijken gevoelsmatig aan de hoge kant. Maar zoals altijd zijn de prijzen op de koersenborden het evenwicht tussen de optimisten en pessimisten. In jargon: tussen de bulls en de bears. Maar wat zijn hun voornaamste argumenten? De bulls voeren een aantal zaken op die de huidige koersen kunnen verklaren:

  • De rente is wereldwijd extreem laag en de aandelenmarkt is een van de weinige plekken die nog rendement geeft;
  • De Centrale Banken blijven een ruim geldbeleid voeren de komende jaren;
  • Trump wil herkozen worden en een correctie op de aandelenmarkt proberen te voorkomen. Dit verklaart mede zijn wens voor een lagere rente in Amerika;
  • Trump heeft Powell ‘in zijn zak’ want als hij niet doet wat hij zegt, voert hij de handelsspanning op om via die omweg een renteverlaging van de FED af te dwingen;
  • De bedrijfscijfers zijn redelijk geweest en de verwachtingen voor het tweede kwartaal zijn niet al te hoog gespannen (zullen dus minder snel tegenvallen).

De bears zien het anders:

  • De handelsspanning tussen Amerika en China is slechts tijdelijk geluwd en kan ieder moment weer sterk toenemen;
  • De geopolitieke spanningen nemen toe waarbij Iran het meest in het oog springt;
  • De kans op een recessie in de US de komende 12 maanden wordt door de FED op bijna 30% geschat;
  • De wereldwijde inkoopmanagers index (PMI) is dalend en noteert nog net boven de 50 (onder de 50 is krimp);
  • Zelfs als de bedrijfscijfers min of meer meevallen , zal de outlook van de bedrijven zeer voorzichtig en misschien wel negatief zijn voor de komende 12 tot 18 maanden.

Het plaatje

Kortom, geen eenduidig beeld of de beurs nu ‘te duur’ is of niet.

Als we kijken naar de belangrijkste aandelenindex ter wereld – de S&P500 index – zien we dat deze op een all time high staat. De bulls willen kopen want “dit is een uitbraak”. De bears zullen willen verkopen want “het wordt een dubbele top”.

 CME mini futures

Bron:  Koersinformatie BinckBank. Datum 2 juli 2019. De zwart gestreepte lijn is het koersdoel en de rood gestreepte lijn is het stoploss niveau.)  

Het instrument

Beide kampen kunnen met hetzelfde instrument een positie innemen: een future op de S&P500 index. De bulls kopen (gaan long) en de bears verkopen (gaan short).

Nu zijn er drie varianten van de future op de S&P 500 index. Er is het normale contract waarbij de contractgrootte 250 x de onderliggende waarde is. Dit betekent een exposure van 250 x 2.971 = $ 742.750. Dit contract is niet beschikbaar bij BinckBank!

Daarnaast is er het minicontract en dat is 50 x de onderliggende waarde (exposure is $ 148.550). En sinds kort is daar het microcontract bij gekomen en dat is 5 x onderliggende waarde. Dit laatstgenoemde contract long of short geeft op dit moment dus een exposure van $14.855. (Ondeaan het artikel vindt u een overzicht van de contractspecificaties. Verder kunt u in de Binck Academy een artikel lezen over de werking en risico's van futures.)

De trade

U bent normaal gesproken een bull maar nu een met lichte hoogtevrees. U denkt dat de markt kan dalen en wilt die trade opzetten met de micro future. De stand van de S&P 500 is 2.971 en omdat het onbekend terrein is wordt de verwachte daling bepalend voor de stoploss. Het koersdoel naar beneden is 2.720 en dat is 250 punten lager dan de huidige stand. U streeft een winst/verliesverhouding na van 2,5 staat tot 1. Dit betekent dat de stop 100 punten hoger komt te liggen op 3.070.

Met de micro future zou dit een maximaal risico betekenen van $ 500 per future (100 punten x $ 5) als u het fout gezien heeft. Als uw visie wel bewaarheid wordt en u sluit de short future op 2.720, heeft u 250 punten verdiend. Vermenigvuldigd met de contractgrootte van 5 geeft dit een winst van $ 1.250. Houd u er rekening met dat u bij deze trade ook valutarisico loopt, aangezien de micro futures in dollars staan genoteerd.


Margin

Bij het long of short gaan in futures bent u verplicht margin aan te houden. Voor futures wordt dit de initial margin genoemd. Dit is een borgstelling omdat u een risico aangaat waarvan het nog niet duidelijk is wat de financiële consequenties zijn.

De contractspecificaties

Lees altijd de contractspecificaties van een future. U vindt daarin de handelstijden, contractgrootte, minimale tick size en andere belangrijke zaken.

Hieronder de belangrijkste zaken op een rij:

 

Specificaties S&P500 future Mini Micro

Onderliggende waarde

S&P500 index

Idem

idem

Symbool

SP

ES

MES

Contractgrootte

250 x de index

50 x de index

5 x de index

Minimale tick size

0,10 ( = $ 25)

0,25 ( = $ 12,50)

0,25 ( = $ 1,25)

Handelstijden Binck

Niet beschikbaar

08:00 – 22:15 uur

08:00 – 22:15 uur

Beurs

CME

CME

CME

Handelstijden beurs

Van 22:15 tot 22:30 gesloten

Van 22:15 tot 22:30 gesloten

Van 22:15 tot 22:30 gesloten

Settlement

Cash

Cash

Cash

Margin

Ongeveer 10% van de exposure

Ongeveer 10% van de exposure

Ongeveer 10% van de exposure

Expiratie

3e vrijdag van de afloopmaand

3e vrijdag van de afloopmaand

3e vrijdag van de afloopmaand

Valuta

USD

USD

USD

Beurs

Chicago Mercantile Exchange

Chicago Mercantile Exchange

Chicago Mercantile Exchange

 

Futures zijn risicovolle beleggingsproducten en vereisen kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie. Wanneer u short posities in futures aangaat wordt u blootgesteld aan een restschuldrisico. U kunt dan dus meer verliezen dan uw inleg.  Wij adviseren u, voordat u in futures belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de future raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in futures als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?