• Producten & Platformen

Hoe werkt de combinatieorder?

Optiecombinaties inleggen of posities doorrollen

Een vraag die mij herhaaldelijk gesteld wordt gaat over ‘het doorrollen van een optiepositie’. Beleggers willen graag weten hoe en wanneer ze moeten doorrollen. Dit kan bij Binck met de combinatieorder. Maar deze order is niet alleen handig voor het doorrollen, maar ook bij het aankopen van een optiecombinatie.

De koop van een combinatie

Is het verstandig een callspread (of straddle of andere combinatie) per poot te kopen, of in één keer als combinatie? (Een voorbeeld van een callspread is het kopen van de 15 call en het gelijktijdig verkopen van de 18 call in dezelfde maand). 
Bij combinaties zie ik dit graag als één constructie en niet als twee gescheiden poten. De reden hiervoor is dat de Wet van Murphy altijd in werking treedt als u de combinatie per poot op wilt zetten. Als u begint met het kopen van de call zakt de markt wat zodat u de geplande prijs voor de te verkopen call niet meer kunt krijgen. En als u besluit eerst de call te verkopen loopt de markt uiteraard op zodat u meer dan gepland moet betalen voor de long call. 

Met de combinatieorder plaatst u gelijktijdig twee optieorders in één optiefonds. Hiervoor geeft u één totaalprijs als limiet op, en de order wordt pas uitgevoerd als beide poten binnen de limiet gekocht of verkocht kunnen worden. U kunt de limiet iets scherper stellen dan de opgetelde bied- en laatprijs, en zo een gunstigere prijs voor de combinatie te krijgen. Zorg wel dat u de combinatieorder goed terugleest voordat u deze naar de beurs stuurt.

De combinatieorder in ProTrader

In ons ProTrader handelsplatform voor actieve beleggers legt u heel eenvoudig een combinatieorder in. Hieronder een voorbeeld van een call spread op ING.

Combi order ticket

Door simpelweg te klikken op de laatprijs (bij kopen van de call DEC 2018 15,00) of de biedprijs (bij verkopen van de call DEC 2018 18,00) maakt u een combinatie aan, en wordt automatisch een totale spread (bied- en laatprijs) berekend. De limiet kunt u vervolgens scherper inleggen, bijvoorbeeld in het middel van de bandbreedte van de spread.

Het nieuwe ProTrader is voor alle klanten met een Binck Black of Binck Blue beleggingspakket gratis te gebruiken. U opent ProTrader door na inloggen op de website te gaan naar Applicaties > ProTrader.

Doorrollen

Het doorrollen van een positie zou er uit kunnen zien dat u geschreven calls terugkoopt op € 0,40, maar tegelijkertijd nieuwe calls – met een langere looptijd – schrijft. U kunt dit weer doen via een combinatieorder waarbij u aan dient te geven hoeveel geld u wenst te ontvangen voor de combinatie in zijn geheel. U moet € 0,40 betalen om de geschreven calls terug te kopen en stel dat u € 2,00 kunt ontvangen voor de call met de langere looptijd: voor de combinatie ontvangt u dan € 1,60. 

Doorrollen van gekochte call (of puts) kan natuurlijk ook. Eigenlijk werkt dit exact hetzelfde als bij de beschreven doorgerolde geschreven callopties. In dit geval verkoopt u de bestaande positie en koopt u tegelijkertijd de nieuwe call (dit alles via een combinatieorder). Uiteraard kunt u de uitoefenprijs van de te kopen call zelf bepalen.

Wat niet in één keer doorgerold kan worden is een callspread. U dient hier eerst de bestaande callspread te verkopen (en mijn advies is om dat via de combinatieorder te doen) en vervolgens een nieuwe callspread te kopen. Denk vooraf goed na over het moment waarop u winst (of verlies) neemt en u een positie doorrolt, zo hoeft u nooit te twijfelen als het moment daar is.

Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie en zijn niet geschikt voor beginnende beleggers. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van BinckBank vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?