• Next Trade

ING, is zwijgen goud?

Bart Peters is moderator in de Beursvloer en bespreekt vandaag het aandeel ING.


Turbulent cijferseizoen

Het tweede deel van 2018 werd voor ING gekenmerkt als een turbulente periode. De rente begon toch weer te dalen, de bank werd geconfronteerd met een zware boete voor onoplettendheid bij witwaspraktijken en topman Ralph hamers schoffeerde de Tweede kamer door geen tekst en uitleg te willen geven. Later schoof de topman toch aan bij de vaste Kamercommissie van Financiën en ging daar alsnog diep door het stof.

Reikhalzend werd dan ook uitgekeken naar de cijfers van ING, was het lek nu boven? De reactie op de winststijging van 50% was in ieder geval zeer positief. Operationeel draait de bank sterk, al kan men niet eindeloos doorgaan met kosten besparen. Dat de solvabiliteit verder toenam is wel een sterk punt. Later gaven de resultaten van de andere financials zoals NN Group, Aegon en ABN Amro, uiteindelijk ook allemaal sterke koersreacties. Zowel positief als negatief. Het onderstreept maar weer eens de nervositeit van beleggers als het om de traditionele publiekslievelingen gaat. 

Technische analyse

De gebeurtenissen in 2018 resulteerde voor ING in een daling van het aandeel van € 13,27 naar € 9,12. Begin 2019 begon de zon echter weer langzaam te schijnen en trad er een herstel op, met als grand finale de positieve reactie van beleggers op de laatste cijfers van twee weken geleden. Zo stond het aandeel ING weer rond de € 11,00, hetgeen ook meteen vrijwel een 50% correctie betekende van de eerder aangegeven daling. Dat laatste is voor de liefhebbers van technische analyse een belangrijk signaal. Een ander in het oog springend item is de gap (blauwe rechthoek) die nog open staat, deze werd veroorzaakt door de koerssprong na de jaarcijfers. Deze gap wordt gevuld als de koers € 10.40 haalt (rode lijn). Een eventuele stoploss zou ik dan ook net daaronder neerleggen. Voor liefhebbers van candlestickpatronen: Net voor het weekend werd er een bijzonder signaal neergezet. De candle van vrijdag overlapte die van donderdag volledig en dat is een sterk positief signaal.

Next-Trade-ING-19feb
Koersverloop aandeel ING. De groene lijn is het weerstandsniveau. Het turquoise blokje is een accentuering van de hogere gap opening
 
De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Meerdere opties leiden naar Rome

Het mooie van handelen in opties is dat er altijd meerdere strategieën beschikbaar zijn om een bepaald doel te bereiken. Van eenvoudig premie long (het kopen van optiepremie) tot optiespreads of premie short handel (per saldo verkopen van optiepremie). In het geval van ING verwacht ik hoogstens  een lichte terugval tot het niveau van € 10,40 om daarvandaan een nieuwe opmars in te zetten met als eerste koersdoel € 11,60. Omdat we uiteraard nooit zeker zijn of en hoever de mogelijke terugval zal zijn, kijk ik naar de eenvoudige variant, een april 2019 Call 10.50 voor een prijs onder de € 0,80. De termijn is niet heel lang, maar eind april keert ING het slotdividend uit en met bijvoorbeeld  juni 2019 Call opties komen we met mogelijke “early exercise” situaties in aanraking.

ING Groep Call/Put Maand Uitoefenprijs Prijs
Koop Call April 2019 10.50 < € 0,80Conclusie

Als u denkt dat het aandeel ING Groep in de komende twee maanden verder kan oplopen richting de € 11,60 of hoger, dan is deze long call optie mogelijk een manier om daarop in te spelen. Bij het kopen van optiepremie is uw inleg tevens het maximale risico. Op expiratie 19 april is uw break-even punt de uitoefenprijs van de call optie vermeerderd met de betaalde premie voor de call.

Naar het orderscherm

Bart Peters heeft momenteel geen positie in ING.
Bronnen: FD 11-12-2018, Dow Jones, ING Investor relations

Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen.

Over opties

Opties zijn risicovolle beleggingsproducten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van BinckBank vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.


Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?