• Next Trade

Laat de "Koninklijke" gesmeerde cijfers zien?

Bart Peters is moderator in de Beursvloer en bespreekt vandaag het aandeel Royal Dutch Shell.

Dit artikel is bedoeld voor de ervaren, actieve belegger met een hoge risicoacceptatie. Turbo’s zijn risicovolle beleggingsproducten en niet geschikt voor vermogensopbouw op de lange termijn.

Fundamenteel

Met de tweede kwartaalcijfers wist Royal Dutch Shell, vroeger bekend onder de naam Koninklijke Olie, niet te imponeren. Sterker nog, analisten waren bijna teleurgesteld over de cash flow en resultaten bij “downstream”, zeg maar verkopen van benzine en olie gerelateerde producten aan de pomp. De divisie chemie kon ook niet imponeren. Bij “upstream” daarentegen liep de productie van olie en gas een stuk beter. Op 1 november laat men de cijfers over het derde kwartaal zien en kijkend naar de prijsontwikkeling van Brent olie, zullen de verwachtingen wederom hooggespannen zijn. Gaat men het dit keer wel waarmaken? Hoe staat het met het imposante aandelen inkoopprogramma? In tegenstelling tot enige tijd terug, zal er geen discussie over het dividend zijn, dat blijft minimaal $0.47 per aandeel per kwartaal. Met de huidige koers van €28.60 toch ruim 5.7% dividendrendement.

Voor de omzet is men vooral afhankelijk van de prijs van Brent olie en die zit weer in de lift. Met de nadruk op weer. Vanaf half augustus werd daar een stevige opmars in gang gezet van een $71 naar ruim $86. De recente terugval naar $79 lijkt gestuit te zijn en met de geopolitieke onrust is een verdere opmars zeer waarschijnlijk. Daarnaast blijft men de leidende positie in LNG versterken, met name op de belangrijke route tussen de Amerikaanse westkust en Azië.

Technisch

Kijken we naar de daggrafiek van Royal Dutch Shell, dan zien we dat per saldo de bodems steeds hoger komen te liggen. De eveneens aanwezige lagere toppen liggen aanzienlijk dichter bij elkaar. Dit in combinatie met een oplopende RSI-indicator geeft een voorzichtig positieve indruk. Belangrijker is echter de gap die nog open staat. Het verschil tussen de opening en het slot van 10 en 11 oktober. Deze wordt gesloten op €29.20 in het aandeel. Geen specifiek nieuws toen over het fonds zelf, maar wel de forse correctie op de financiële markten. Royal Dutch Shell is de zwaarste weger binnen de AEX en wordt dan dus ook fors geraakt. Des te interessanter wordt het of met het huidige moeizame sentiment het aandeel met de cijfers kan “outperformen”.

RDSA-grafiek

Koersverloop Royal Dutch Shell

Een turbo long

Gelet op de recente bodems in het aandeel Royal Dutch Shell tegen de €28 aan, willen we een stoploss kiezen die daar ruim onder ligt. We kijken immers niet alleen naar de cijfers, maar ook de langere termijn en uitgestopt worden op een “incident” is niet wat we willen. De Royal Dutch turbo long 26.331 staat op het moment van schrijven nipt boven de €3.00. De referentiekoers van het aandeel zelf is nu €28.60. De ratio is 1 hetgeen aangeeft dat als Royal Dutch €1 oploopt, de turbo long ook €1 meer waard zal worden. 

Met een turbo long kunt u inspelen op een stijging van aandelen, grondstoffen of buitenlandse valuta, echter met een aanzienlijk kleinere investering. Let daarom op dat u uw investering afstemt op de onderliggende waarden en niet de absolute investering. Dus als u normaal gesproken 100 aandelen long zou gaan, schaft u nu 100 turbo’s aan. 

Als u denkt dat het aandeel Royal Dutch Shell de komende periode kan profiteren van meevallende cijfers en/of een aantrekkende olieprijs, dan is dit een methode om daarvan te profiteren.


Naar het orderscherm

Disclosure: Bart Peters heeft een positie in Koninklijke Olie. 
Bronnen: IEX Premium 26 juli, Dow Jones News 2-10


Over turbo's en opties 
Turbo’s zijn risicovolle producten en uitsluitend geschikt voor ervaren, actieve beleggers met een hoge risicoacceptatie. Turbo’s zijn niet geschikt voor vermogensopbouw op de lange termijn. Als uitgevende instelling genereert BinckBank inkomsten uit de financieringskosten van de Binck turbo. Wij adviseren u, voordat u in Binck turbo’s belegt, op turbos.binck.com het prospectus, het Essentiele informatiedocument (Eid) en de definitieve voorwaarden te raadplegen. Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van BinckBank vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?