• Next Trade

Zuur voor het zoet

Bart Peters is werkzaam als beursanalist voor de Active Hedge Group en bespreekt vandaag het aandeel ASML

Sinds het begin van 2019 is het aandeel ASML in een vrijwel 45 graden lijn naar een nieuwe ‘all-time high’ van € 227.00 opgelopen. Uiteraard zijn we de dramatische laatste kwartaal van 2018 nog niet vergeten, toen het aandeel vanaf het toenmalige hoogste punt terugviel vanaf de € 190.00. De grote vraag is echter wat nu met ASML te doen? De heren analisten zijn verdeeld, waarbij een stevig deel fors hogere koersen voorziet, maar een aantal kritische collega’s vragen zich af wanneer het herstel in de chipsector echt gaat inzetten. Immers, nu heeft de koers daar al een stevig voorschot op genomen. Persoonlijk zit ik in de laatste groep. Op termijn kan het aandeel zeker verder oplopen, maar voor de komende maanden is het maar de vraag of de hoog gespannen verwachtingen kunnen worden waargemaakt.

Technisch 

Eind 2015 en begin 2016 werd in ASML een dubbele bodem gezet tegen de € 70.00 aan. Die bodems, samen met de eveneens dubbele top uit 2018 (paarse lijn) geven een 50% correctie niveau aan (groene lijn). Dat laatste hebben we perfect gehaald rond de jaarwisseling en was tevens de bodem voor 2019. Het oplopende trendkanaal, gevormd door de blauwe lijnen, signaleert een weerstand. DE RSI indicator (niet in dit artikel opgenomen) signaleert tevens een gespannen verhouding tussen de koersen in de grafiek en de waardes van de RSI. Een eventuele correctie zou ons terug kunnen voeren naar € 197.00 (rode lijn), de onderkant van het trendkanaal en tevens nog een openstaande gap vullen.

Grafiek-next-trade

Koersverloop aandeel ASML. De blauwe lijnen geven een trendkanaal aan. De paarse lijn een dubbele top uit 2018 en de groene lijn een 50% correctieniveau. 

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Om een juiste keuze te maken voor een optiestrategie kijken we nog wel naar een aantal zaken. De derde kwartaalcijfers staan gepland op 16 oktober en er zit geen dividend in de december optieseries. Deze optietrade is voor twee redenen aan te gaan: u denkt dat het aandeel ASML een stap terug kan doen om pas laat in het jaar weer te herstellen en wilt daar rechtstreeks van kunnen profiteren, of u heeft aandelen ASML en wilt deze portefeuille tijdelijk beschermen voor een mogelijke terugval van de koers in de komende maanden.

Met een referentiekoers van € 222.90 in het aandeel ASML Groep:

ASML             Call/Put Maand Uitoefenprijs Prijs

Koop

Put

December 2019

210

€ 7,15

   

In onderstaande payoff analyse wordt de uitkomst van deze put weergegeven op basis van expiratie op 20 december 2019. Als het aandeel ASML op deze datum op of onder de € 202.85 staat, wordt er winst behaald. Uiteraard zal er al eerder geprofiteerd kunnen worden als het aandeel in de komende weken een terugval laat zien. Als het aandeel stijgt, dan zal de waarde van de put optie verminderen en kunt u uw inleg verliezen.

payof 16-9-2019

Afbeelding: payoff analyse van de december 2019 put optie op het aandeel ASML. 

Conclusie

Als u denkt dat het aandeel ASML de komende weken gaat dalen naar bijvoorbeeld een range van € 190.00 á € 200.00, dan is deze put optie een manier om daarvan te kunnen profiteren. Op expiratie 20 december is het break-even-punt dus € 202.85. Tevens kan deze put dienen als bescherming op een bestaande aandelenportefeuille en behoudt u daarmee de opwaartse potentie.

Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.


Naar het orderscherm


Bart Peters heeft momenteel geen positie in ASML.

Bronnen: ASML Investor Relations

 

Over opties

Opties zijn risicovolle beleggingsproducten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van BinckBank vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?