• Next Trade

Weinig beweging in Colruyt?

Bart Peters is werkzaam voor Active Hedge en bespreekt vandaag het aandeel Colruyt.


De Belgische grootgrutter Colruyt hield op woensdag 19 juni een analistendag om de cijfers van de avond daarvoor te bespreken. Dat er onweer in de lucht zat was reeds duidelijk, een week eerder begon de koers al stevig te dalen. Dit kwam onder andere downgrades op het aandeel door enkele analisten. Met een prijs van € 52.00 is de koers-winstverhouding rond de 18, wat stevig is t.o.v. bijvoorbeeld Ahold Delhaize.

Toch waren het niet de cijfers zelf waar verkopers op aansloegen, die waren best netjes te noemen. Men maakt zich vooral zorgen om de toenemende concurrentie van die Hollanders. Ahold Delhaize en Jumbo steken de grens over en hakken in op de marges. In onderstaande grafiek zien we dat rond de eerder genoemde € 52.00 (blauwe lijn) een aardige steun ligt. Op € 47.65 (rode lijn) staat de “last line of defence” en daaronder ook meteen een virtuele stoploss. Als de € 52.00 steun neerwaarts gebroken gaat worden, waar het wel op lijkt, dan zal dit daarna een weerstand gaan vormen. We krijgen zo mogelijk een meer zijwaartse tradingrange van € 47.65 à € 52.00 en misschien iets hoger. Dat is waar naar gekeken kan worden voor een affaire. 

Grafiek Colruyt

Koersverloop aandeel Colruyt. De horizontale blauwe en bovenste rode lijnen zijn steunen. Het onderste deel van de grafiek is de RSI met daarin de rode lijn als overbought niveau en de onderste groene lijn is het oversold niveau.

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst


Om een juiste keuze te maken voor een optiestrategie kijken we nog naar een aantal zaken. Eind september zal er nog een dividend van rond de € 1.30 uitgekeerd gaan worden en door de recente beweging is de optiepremie fors opgelopen. Zodra de rust weer een beetje terugkeert, zal deze premie snel minder kunnen worden. Daarom een short strangle waarbij we de dure premie rond het huidige en iets lagere niveau verkopen, maar wel een kleine put optie aanschaffen als bescherming voor meer onheil.


Met een referentiekoers van € 52.50 in het aandeel Colruyt:

Colruyt

Call/Put

Maand

Uitoefenprijs

Prijs

Verkoop

 Call December 2019

54.00

2,50

 Verkoop Put   December 2019  50.00 €2.90
 Koop  Put  December 2019  45.00  €1.40


In onderstaande pay-off analyse wordt de uitkomst van deze short strangle met long put weergegeven op basis van expiratie op 20 december 2019. Als Colruyt op deze datum tussen de € 50.00 en € 54.00 staat, wordt de maximale winst behaald. Break even punten zijn 46 en 58.

 

Payoff Colruyt

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Wanneer u ongedekt call opties schrijft, wordt u blootgesteld aan een restschuldrisico.


Margin

Bij het ongedekt schrijven van opties bent u verplicht margin aan te houden. Dit is een borgstelling omdat u een risico aangaat waarvan het nog niet duidelijk is wat de financiële consequenties zijn. Bij deze short strangle strategie bent u margin verschuldigd.

Conclusies  

Als u denkt dat het aandeel Colruyt de komende maanden zal bewegen in een range van grofweg € 48.00 á € 56.00, dan is deze strategie een manier om daarvan te profiteren. Op expiratie 20 december 2019 zijn de break-even punten € 46.00 en € 58.00. Dit betekent niet dat u deze optiestrategie tot het einde van de looptijd hoeft aan te houden. Uw maximale verlies bij een verdere daling bedraagt € 1.00, de maximale winst is € 4.00. Het grote risico is een stevig herstel. Boven de € 58.00 gaat u evenredig met een verdere stijging van het aandeel verlies maken. U kunt dus meer dan uw inleg verliezen. 

Naar het orderscherm

 


Bart Peters heeft momenteel geen positie in Colruyt.
Bronnen:  Colruyt Investor relations, IEX Premium 19-6-2019 en Tijd.be 19-6-2019.


Over opties

Opties zijn risicovolle beleggingsproducten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wanneer u call opties ongedekt schrijft, wordt u blootgesteld aan een restschuldrisico. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van BinckBank vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?