• Next Trade

Galapagos: een Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders en cijfers Q3

Bart Peters is werkzaam als beursanalist voor de Active Hedge Group en bespreekt vandaag het aandeel Galapagos

In de afgelopen jaren zijn ASML en Galapagos uitgegroeid tot de publiekslievelingen op het Damrak. Los van de koersontwikkeling is dat niet heel vreemd. Beide bedrijven behoren tot de absolute wereldtop in hun specialisme. Vandaag gaat het echter volledig over biotechbedrijf Galapagos uit Mechelen. In de komende periode wordt het namelijk druk rondom het bedrijf dat verrassend eerst met een BAVA komt op 22 oktober, om 2 dagen later de cijfers over het derde kwartaal te presenteren. De BAVA (Bijzondere Algemene vergadering van Aandeelhouders) gaat over de voorgenomen samenwerking met partner Gilead Sciences. Er moet o.a. goedkeuring komen voor de uitgifte van warrants. Deze opties op aandelen worden verstrekt aan alleen Gilead Sciences en omvatten een  maximale uitoefenprijs van € 140.59. Er kunnen bij uitoefening ruim 6.8 miljoen aandelen uitgegeven worden.

Belangrijker voor de aandelenkoers zijn de cijfers over Q3, welke twee dagen later op 24 oktober voorbeurs worden gepresenteerd. Mogelijk dan ook meer nieuws over de voortgang van ingediende studies voor Filgotinib in de VS en Japan, waar in Europa al langer wordt getest. Cruciaal daarbij zijn de extra toepassingsmogelijkheden.

 
TA-grafiek-Galapagos

Bron Binck ProTrader :Technische Analyse van het koersverloop voor het aandeel Galapagos. Zie hieronder voor een uitleg bij de verschillende steun- en weerstandniveau's in de grafiek.

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Hoe de presentatie uit gaat pakken is nu nog een groot vraagteken, al stelde Galapagos recent niet vaak teleur. Vanuit de grafiek zien we wel een paar mooie aanknopingspunten. Om te beginnen het vlagpatroon, dat binnen de TA gezien wordt als een continuatiepatroon. In dit geval loopt de “vlaggenstok” van de recente bodem op € 78.50 tot de laatste top net boven de € 170.00. De neerwaartse beweging daarna wordt dan gezien als een consolidatiefase. Het gaatje in de grafiek weergegeven door het lichtblauwe blokje werd niet gevuld en ook dat is een positief teken. De voorlopig recente bodem wordt dan ook rond de € 132.00 gezet. Op basis hiervan kunnen we een projectie (bruine lijnen) omhoog maken en die geeft een koersdoel van net geen € 179.00 aan, ruim boven de laatste all-time high.

Om een keuze te maken voor de optiestrategie is het goed te weten dat Galapagos geen dividend uitkeert. De jaarcijfers over heel 2019 worden op 20 februari gepresenteerd.

Om te profiteren van een eventuele nieuwe rit hoger die de voorgaande top rond de € 170.00 kan testen en mogelijk zelfs doorbreken is een maart 2020 callspread geschikt. De uitoefenprijzen van de te gebruiken callopties worden dan de 140.00 en 180.00. 

Met een referentiekoers van € 140 in het aandeel Galapagos:

Galapagos Call/Put Maand Uitoefenprijs Prijs

Koop

Call

Maart 2020

 140.00

€ 11,50

Verkoop  Call Maart 2020  180.00  € 2.00


In onderstaande payoff analyse wordt de uitkomst van deze callspread weergegeven op basis van expiratie op 20 maart 2020. Als Galapagos op deze datum op of boven de € 180.00 staat, wordt de maximale winst van € 3150.00 behaald. Bij een call- of putspread bedraagt deze maximale winst altijd het verschil in uitoefenprijzen van de opties, onder aftrek van uw investering. (In dit geval € 40.00 - € 9.50 = € 31.50) De keerzijde van een callspread is dat de maximale waarde vaak pas bereikt wordt tegen het aflopen van de optieseries. Als u dat een bezwaar vindt, kan ook alleen de maart 2020 call € 140.00 gekocht worden. Bij een koersdaling van het aandeel, kunt u uw gehele inleg verliezen. Omdat u wel optiepremie hebt ontvangen voor de geschreven call optie, loopt u minder risico dan wanneer u alleen de gekochte call optie had gekocht.

 Payoff-grafiek-Galagagos

Afbeelding: payoff analyse van call spread die bestaat uit de gekochte maart 2020 call optie met uitoefenprijs 140 en de geschreven call optie maart 2010 met uitoefenprijs 180 op het aandeel Galapagos. 

Als u denkt dat het aandeel Galapagos de komende maanden weer kan herstellen naar een range van € 170 a € 180.00, dan is deze callspread een manier om daarvan te profiteren. Op expiratie 20 maart 2020 is het break even punt de laagste uitoefenprijs van de callspread, namelijk € 140.00, én de investering van € 9.50 = € 149.50. Uw maximale verlies is gelijk aan uw investering.


Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.


Naar het orderscherm


Bart Peters heeft momenteel geen positie in Galapagos. 
Bronnen:  Galapagos Investor relations en AFN.


Over opties

Opties zijn risicovolle beleggingsproducten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van BinckBank vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?