• Next Trade

Bittere nasmaak voor Heineken

Bart Peters is werkzaam voor de Active Hedge Group en bespreekt vandaag het aandeel Heineken.

Begin januari schreef ik voor de Next Trade nog positief over onze nationale trots Heineken. De koers bleef - net als die van concurrent Ab InBev - achter bij andere fondsen en bivakkeerde net boven de € 76.00. Een half jaar later is het bieraandeel één van de beter presterende fondsen binnen de AEX. Met nieuwe hoogtepunten in de koers en nog steeds juichende analisten rapporten die groeipotentie zien, zeker geen slechte prestatie. Op 29 juli komt men met de tweede kwartaalcijfers en dan moet blijken of de hoge verwachtingen waar gemaakt kunnen worden. De ingezette strategie was om minimaal 5% groei te verwezenlijken en mogelijk zelfs meer. Financieel dienstverlener Jefferies denkt zelfs dat Heineken de eigen verwachtingen kan overtreffen en verhoogde het koersdoel eerder deze maand naar € 112.00. De andere kant van het verhaal is een onderzoek dat de Pubs Code Adjudicator in het Verenigd Koninkrijk is opgestart. Heineken zou bij de overname van 1900 pubs door dochter Star Pubs & bars verboden afspraken hebben bedongen over afnamevolumes van het eigen bier. Een eventuele boete van €10 miljoen is niet extreem, maar wel een stevige tik op de vingers. Heftiger is het bericht dat Ab InBev haar topmerk Budweiser in Nederland gaat introduceren, een rechtstreekse aanval op de thuismarkt van Heineken.


Technisch:

In de eerste maanden van dit jaar schoot de koers van Heineken omhoog voorbij de oude top uit de zomer van 2018. Deze € 93.60 (groene lijn) diende daarna nog diverse malen als steun en daarmee ook als bevestiging van de ingezette weg omhoog. Eind juni werd de meest recente top én all-time high van € 100.90 genoteerd. De grote vraag is nu of de naderende cijfers (mede) aanleiding gaan geven om nogmaals een test terug te maken naar de groene lijn op € 93.60.

TA-grafiek-Heineken

Koersverloop aandeel Heineken. De bovenste groene lijn fungeert als bovenste steun. De middelste blauwe en groene lijnen zijn andere steunniveau's en de bovenste rode lijn een weerstand.


De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst

Deze Next Trade bedient twee groepen beleggers: De lange termijn “buy and hold” belegger die vast wil houden aan het aandeel Heineken in zijn portefeuille, maar ook wat bescherming zoekt als het aandeel tussendoor eens wegzakt. Aan de andere kant staat de directionele belegger die denkt dat in de komende maanden de euforie over de beurs - en Heineken in het bijzonder - een tandje terug kan vallen en de koers van het aandeel daardoor richting de € 93.60 of lager gaat.

Om het boven gestelde doel te dienen kijk ik naar de HEI december 2019 put 95.00 welke met een referentiekoers van € 100.00 in het aandeel Heineken rond de € 2.90 handelt. 

 
Heineken              Call/Put Maand Uitoefenprijs Prijs

Koop

Put

December 2019

95.00

€ 2.90

 

Op basis van de expiratie van deze serie op 20 december 2019 is het break-even punt de uitoefenprijs van de optie min het geïnvesteerde bedrag aan premie. In dit geval € 95.00 - € 2.90 = € 92.10. Bedenk echter dat bij een daling in de komende weken, er premie zal ‘springen’ in deze put en de waarde van de optie dan al snel kan toenemen. Maar als het aandeel Heineken stijgt, loopt die waarde natuurlijk ook weer uit de put optie.


Payoff-grafiek-Heineken

Afbeelding: payoff analyse van de december 2019 put optie op het aandeel Heineken. 

Conclusie

Verwacht u dat het aandeel Heineken binnenkort wat lager kan gaan noteren, dan is deze strategie een manier om daarvan te kunnen profiteren. Bij het kopen van opties is uw inleg tevens het maximale risico.


Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.


Naar het orderscherm

 

Bart Peters heeft momenteel geen positie in Heineken. 
Bronnen: Heineken Investor Relations, Dow Jones News 21-06-2019 en DFT 10-07-2019

 

Over opties

Opties zijn risicovolle beleggingsproducten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van BinckBank vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?