• Next Trade

Spaarrente langzaam naar vriespunt

Bart Peters is werkzaam voor de Active Hedge Group en bespreekt vandaag het aandeel ING.

Begin augustus kwam ING met de cijfers en deze werden niet goed ontvangen. In nog geen twee weken tijd verloor het aandeel 15%, mede ook door de alsmaar dalende rente. Gaat het allemaal werkelijk zo slecht en wanneer zien beleggers weer licht aan het eind van de tunnel? Analisten van UBS, Credit Suisse en Jefferies waren redelijk unaniem. De koersdoelen werden neerwaarts bijgesteld, maar de koopaanbevelingen gehandhaafd. Men ziet dat de ingeslagen weg op de langere termijn zal leiden tot een beter operationeel resultaat én ING heeft nog steeds het predicaat een vooruitstrevende fintech te zijn. Daar staat tegenover dat de voorzieningen voor slechte leningen omhoog moeten en de alsmaar dalende rente een slechte impact heeft op de marges bij hypotheken. Spaargeld kost de banken ondertussen handen vol geld. De klant kreeg al vrijwel niets, maar het geld wegzetten door de banken zelf bij DNB kost ze nu geld. 

Technisch:

In onderstaande weekgrafiek is duidelijk een parabool zichtbaar, welke we al enige tijd volgen. Rond de € 9.10 leek het even alsof we eind 2018 de bodem gezien hadden, maar de recente ontwikkelingen completeerden de beweging door naar beneden. Op € 8.30 zou er nu een stevigere steun moeten liggen voor ING Groep. Deze komt overeen met de bodem van medio 2016. Een weerstandje vinden we omhoog op € 9.10, gevolgd door het eerste echte doel op € 12.15.


grafiek 14-8
Koersverloop aandeel ING. De bovenste groene lijn en middelste blauwe lijn zijn weerstanden. De onderste rode lijn is een steunniveau.

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst

Om een juiste keuze te maken voor een optiestrategie kijken we nog naar een aantal zaken. Zo keert het bedrijf nog een aantal dividenden uit tot aan expiratie op de derde vrijdag van december. Naar verwachting zal dat rond de €1.35 zijn en daar wordt in de prijs van de call optie al rekening mee gehouden. Verder willen we een lange looptijd van de opties hebben, een herstel kan immers best even wat tijd in beslag nemen.

Met een referentiekoers van € 8.40 in het aandeel ING Groep:

ING             Call/Put Maand Uitoefenprijs Prijs

Koop

Call

December 2021

7.00

€ 1.85

   

In onderstaande payoff analyse wordt de uitkomst van deze langlopende call weergegeven op basis van expiratie op 17 december 2021. Als ING Groep op deze datum boven de € 8.85 staat, wordt er winst behaald. Omdat er de komende jaren dividend wordt uitgekeerd, is het mogelijk dat, bij een stevige stijging van het aandeel, deze call een early exercise kan worden. De call zal dan voor het dividend moeten worden verkocht of uitgeoefend, waardoor de looptijd beperkt wordt. Dit zal echter alleen van toepassing zijn als het aandeel sterk is opgelopen en dan zit u al op winst.

payoff 14-8

Afbeelding: payoff analyse van de december 2021 call optie op het aandeel ING. 

Conclusie

Als u denkt dat het aandeel ING Groep in de komende twee jaar weer kan herstellen naar een niveau van € 12.15 of hoger, dan is deze call optie een manier om daarvan te kunnen profiteren. Uw maximale verlies bedraagt € 1.85, gelijk aan de investering. Mocht het aandeel oplopen naar € 12.15 of hoger, dan bedraagt de winst minimaal het dubbele van uw inleg.


Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.


Naar het orderscherm

 

Bart Peters heeft momenteel geen positie in ING Groep.
Bronnen:  ING Investor Relations, ABM Financial News en IEX Premium 1-8-2019

 

Over opties

Opties zijn risicovolle beleggingsproducten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van BinckBank vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?