• Next Trade

Royal Dutch Shell: Dividend blijft een belangrijke steun onder de koers

Bart Peters is werkzaam als beursanalist voor de Active Hedge Group en bespreekt vandaag het aandeel Royal Dutch Shell.

Olie en gas blijven voor de komende tijd nog een belangrijke bron van energie en dus goed nieuws voor “onze” Koninklijke, op de beurs genoteerd onder de naam Royal Dutch Shell. Toch werden er bij de presentatie van de kwartaalcijfers ook wel zorgen geuit. De angst voor een recessie en hogere kosten werpen een schaduw over de belangrijke vrije cashflow. Hieruit moet het bedrijf elk kwartaal de dividenden betalen en nog belangrijker: het zeer omvangrijke aandeleninkoopprogramma. Daarnaast staat de schuldratio boven de geplande 25%. Het is niet de eerste keer dat beleggers twijfelen aan het handhaven van de dividendbetalingen en aandeleninkoopprogramma’s. Ook toen bleek de zwakte van het aandeel tijdelijk van aard. De cashflow blijft een belangrijke pijler onder het bedrijf.

Technisch:

Naast het fundamentele verhaal is er ook voor liefhebbers van Technische Analyse goed nieuws. De blauwe oplopende lijn laat keurig zien dat het aandeel steeds hogere bodems zet. Een eerste kleine weerstand vinden we op de groene lijn rond de € 27.20. Nog hoger zien we een blauwe rechthoek en dat is een nog openstaande gap die wacht op invulling. De rode lijn signaleert de recente bodems tegen de €24.65 aan.

 
grafiek RD 1-11-2019

Bron Binck ProTrader : Technische Analyse van het koersverloop voor het aandeel Royal Dutch Shell. Zie de tekst boven de grafiek voor een uitleg bij de verschillende gekleurde lijnen.

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Om een juiste keuze te maken voor een optiestrategie kijken we nog naar een aantal zaken. De kwartaalcijfers zijn net achter de rug en op 14 november zal het kwartaaldividend van $ 0.47 uitgekeerd worden. Hierna zal er naar verwachting op 13 februari en 14 mei wederom $ 0.47 uitgekeerd worden. Opties o.b.v. de expiratiedatum juni 2020 bevatten dus $ 1.41 aan dividend. Dat is met de huidige €/$ stand van € 1.1160 ongeveer € 1.26. daarmee komt de contante waarde  van het aandeel om september 2020  optie te berekenen uit op €26.20- € 1.26 = €24.94. Daarmee is 25.00 de “at-the-money” optieserie. Daarom dit keer een juni 2020 putspread, waarbij we rustig kunnen wachten tot de ontvangen premie binnen kan lopen. Met een potentiële maximale opbrengst van € 1.90 komt het rendement voor de komende 8 maanden uit op ruim 7%.

Met een referentiekoers van € 26.20 in het aandeel Royal Dutch Shell:

Royal Dutch Shell Call/Put Maand Uitoefenprijs Prijs

Koop

Put

September 2020

 23.00

€ 0.65

Verkoop Put September  2020  27.00  € 2.55


In onderstaande payoff analyse wordt de uitkomst van deze putspread weergegeven op basis van expiratie op 19 juni 2020. Als Royal Dutch Shell op deze datum op of boven de € 27.00 staat, wordt de maximale winst behaald. Als het aandeel daalt, dan kunt u uw gehele inleg verliezen.

 payoff 1-11-2019

Afbeelding: payoff analyse van put spread die bestaat uit de gekochte september 2020 put optie met uitoefenprijs 23 en de geschreven put optie september 2020 met uitoefenprijs 27 op het aandeel Royal Dutch Shell. 

Conclusie

Als u denkt dat het aandeel Royal Dutch Shell de komende maanden het dividend (deels) kan inlopen en mogelijk weer boven de € 27.00 gaat noteren, dan is deze put spread een manier om daarvan te profiteren. Op expiratie 19 juni 2020 is het break-even-punt de hoogste uitoefenprijs van de put spread, namelijk € 27.00 min de opbrengst van € 1.90 = € 25.10. Uw maximale verlies bedraagt € 2.10, de maximale winst € 1.90.

Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.


Naar het orderscherm


Bart Peters heeft momenteel geen positie in Royal Dutch Shell. 
Bronnen:  Royal Dutch Investor relations, ABM FN-Dow Jones 31-10-2019.


Over opties

Opties zijn risicovolle beleggingsproducten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van BinckBank vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?