• Next Trade

Ondergewaardeerd bier


Bart Peters is moderator in de Beursvloer en bespreekt vandaag het aandeel AB InBev.

Fundamenteel

Binnen de Beursvloer kijken we met grote regelmaat naar de twee grote bierbrouwers die genoteerd staan op de Nederlandse en Belgische beurzen van Euronext. Bijzonder blijft dat deze twee brouwers ruimschoots groter zijn dan de concurrenten en bedenk dat AB InBev ook nog eens ruim twee keer zo groot is als Heineken. Toch zijn er ook andere verschillen. Om te beginnen heeft AB InBev in september 2016 het ook al forse SABMiller overgenomen en importeerde daarmee niet alleen heel veel schaalvoordelen, maar ook een gigantische schuld. Zoals onderstaande grafiek laat zien, lopen de waarderingen, vertaald in aandelenkoers, steeds verder uiteen sinds begin 2017.

AB Inbev 29-11
Koersverloop Heineken t.o.v. AB InBev (geïndexeerd)

Dat die aandelenkoersen vanaf oktober dit jaar nog verder een eigen weg kozen, had te maken met het halveren van het dividend bij AB InBev. Daarmee bespaart de brouwer op jaarbasis maar liefst $4 miljard. Het keert overigens nu een vergelijkbare 2% uit t.o.v. de andere brouwers, maar het was een bittere pil voor de beleggers die het aandeel als “high dividend yield” zagen. Een ander belangrijk verschil is de benadering van de Emerging Markets door beide partijen. Vooral in de Westerse landen daalt de bierconsumptie, welke dus vooral in Afrika,  Zuid-Amerika en zelfs China moet worden opgevangen. Zoals wel vaker lijken particuliere beleggers het sentiment richting AB InBev te overdrijven. Analisten zijn inmiddels vrijwel unaniem positief op het aandeel.


Technisch

Dit keer kijken we niet naar één grafiek, maar twee plaatjes. De eerste was dus om de onderwaardering t.o.v. Heineken weer te geven, de tweede gebruiken we om de niveaus te bepalen voor het koersdoel, de stoploss en natuurlijk de keuze voor de turbo long. Dat het aandeel sinds begin 2017 in een dalende trend zit, moge duidelijk zijn. De eerste lijn op €78.60 duidt een oudere bodem, welke na een aardig herstel richting de €90 bij de verdere daling nog eens goed getest werd. Het blauwe vakje signaleert de gap welke gemaakt werd toen het aandeel fors lager ging op de aankondiging van het halveren van het dividend. Na de (huidige) bodem op €64 begint het aandeel voorzichtig een bodempatroon te vormen, waarbij de gapfill op €71.30 een eerste stap is.

AB Inbev grafiek 29-11


Koersverloop AB InBev

Een turbo long

Als u denkt dat AB InBev inderdaad vanaf deze niveaus in de komende maanden verder kan gaan oplopen naar de €78.60, dan kunt u daarop inspelen met een Binck turbo. Als we rekening houden met de hefboom en recente bodems van het aandeel, dan kom ik uit op de Binck Turbo XL Long 59.033 met een hefboom van 8.2. ( ISIN: BCK103485802) Deze turbo heeft een ratio van 10 en daarmee staan 1000 turbo’s gelijk aan 100 aandelen. Met een referentiekoers van €67.80 in het aandeel noteert deze turbo op €1.09. Mocht het aandeel de komende periode niet verder oplopen, maar toch nog dalen, dan houden we een koers stoploss aan op €63.50. We leunen hiermee niet op de stoploss van de turbo, maar we creëren een eigen stoplossniveau die u kunt inleggen via een geavanceerde order. Dit is net onder de recente bodem. U houdt dan nog ongeveer €0.66 over van uw inleg. Bij het halen van het uiteindelijke koersdoel verdubbelen we onze inleg, een mooie ratio tussen verlies- en winstpotentie. 

Met een turbo long kunt u inspelen op een stijging van aandelen, grondstoffen of buitenlandse valuta, echter met een aanzienlijk kleinere investering. Let daarom op dat u uw investering afstemt op de onderliggende waarden en niet de absolute investering. Dus als u normaal gesproken 100 aandelen long zou gaan, schaft u 100 turbo’s aan (of 1.000 als er sprake is van een ratio van 10). In dit geval moet u er ook nog rekening mee houden dat turbo’s risicovolle beleggingsinstrumenten zijn die tussentijds flink kunnen variëren in waarde. 

Conclusie

Als u denkt dat het aandeel AB InBev kan herstellen naar €78.60, dan is dit een methode om daarvan te profiteren. Naar het orderscherm

 

Disclosure: Bart Peters heeft een long positie in opties op AB Inbev.
Bronnen: Dow Jones News, AB InBev Investor relations, Heineken Investor Relations, IEX Premium 29-11-2018 en Analist.nl 2 januari 2018.


OVER TURBO'S EN OPTIES 

Turbo’s zijn risicovolle beleggingsproducten en vereisen kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie en zijn niet geschikt voor vermogensopbouw op de lange termijn. Als uitgevende instelling genereert BinckBank inkomsten uit de financieringskosten van de Binck turbo. Wij adviseren u, voordat u in Binck turbo’s belegt op turbos.binck.com het prospectus en de definitieve voorwaarden te raadplegen. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de turbo raadplegen waarin u wilt beleggen. Naast de financieringskosten wordt het rendement van uw Binck turbo ook beïnvloed door de indirecte transactiekosten (spreadkosten). 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?