• Idee van de dag

Idee van de Dag: Aperam

Wat is Aperam eigenlijk waard?

            DIT IS EEN RECLAME-UITING

Dit artikel is bedoeld voor beleggers die ervaring hebben met opties en een grote risicobereidheid hebben.

Aandelen Aperam daalden sinds begin dit jaar (2018) met ruim 20% van € 48 naar nu € 37,50. De invoer van importheffingen en de angst op nog meer handelsbeperkingen wakkeren de angst voor mindere tijden voor Aperam aan. Zelf ben ik minder pessimistisch.

Wat doet Aperam en hoe gaat het?

Aperam produceert roestvast staal. Het bedrijf is toeleverancier voor de auto- en luchtvaartindustrie, maar heeft ook klanten in de medische- en machine industrie. Europa is de belangrijkste markt voor Aperam, gevolgd door Zuid-Amerika (Brazilië).

Operationeel gezien zijn de zaken goed voor elkaar. In de eerste 6 maanden van 2018 produceerde Aperam ruim 1000 kiloton staal. En ondanks een lagere staalprijs wist Aperam solide resultaten te overleggen. Het bedrijf presteerde beter dan haar sectorgenoten en verdiende over de eerste 6 maanden $ 1,93 per aandeel.

Aperam heeft nauwelijks schuld op de balans en financieel zeer gezond. Reden om over 2017 het dividend te verhogen van $ 1,50 naar $ 1,80 per aandeel. Bovendien koopt Aperam eigen aandelen in voor $ 100 miljoen.

De grote vraag is: wat is Aperam waard? Voor Aperam ga ik uit van een winstgevendheid van € 3,50 per aandeel ($ 4,10) in 2018. Op basis daarvan ligt de koers/winstverhouding voor 2018 nu net onder 11. Neem je ook de schuldpositie mee en kijk je naar het operationeel resultaat in 2018 (wat ik bereken op): $ 600 miljoen dan kom je uit op een EV/EBITDA van 5,8. (EV = marktkapitalisatie plus schuld). Lager dan de veel mindere sectorgenoten Outokompu en Acerinox en ook lager dan de gemiddelde historische waardering van Aperam zelf.

De trade: het schrijven van een put optie

Door puts te schrijven ga je een afnameplicht aan. En in ruil voor die verplichting ontvang je direct een bedrag.

In geval van Aperam kies ik graag voor geschreven putopties als alternatief voor een rechtstreekse belegging in de aandelen. De bewegelijkheid van Aperam is hoog en het schrijven van opties levert daardoor meer op. Bij voorkeur neem ik een korte looptijd. Je verdient de premie verhoudingsgewijs dan het snelst, loopt niet te lang risico’s en bovendien is de situatie voor een langere periode altijd moeilijker in te schatten. In dit geval kies ik voor een Put AP Dec’18 34,00 Het schrijven van deze optie levert direct € 1,00 per aandeel op. Voor 1 contract dus € 100.

Dat lijkt misschien niet heel veel, maar het is 3% op de koers in 3 maanden tijd. Daarbij geldt dan zelfs dat de kans op winst relatief groot is door marge van 10% op de huidige koers.

3e vrijdag van december: Scenario’s

  1. Aperam is gestegen. We hoeven geen aandelen af te nemen en verdienen €1,00 per aandeel. Wanneer het aandeel meer dan 3% oploopt, had je beter de aandelen kunnen kopen. Maar, achteraf is alles makkelijk.
  2. Aperam handelt boven €34,00. Dit scenario is optimaal. De €1,00 is verdiend en we hoeven niet af te nemen. Je zou opnieuw puts kunnen schrijven.
  3. Aperam is gedaald. Niet erg. Zolang de daling beperkt is en tot een procent of 10, is er zelfs nog sprake van winst. Mocht het aandeel onder €34 staan, dan moeten we de aandelen daadwerkelijk afnemen. Het goede nieuws is dat dit aandelen zijn die nu al aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Doordat je €1,00 hebt gehad, is de omgerekende aankoopprijs €34 - €1 oftewel €33. Beleg verantwoord Een ding is ontzettend belangrijk. Als belegger loop je wel degelijk risico. Aandelen kunnen namelijk altijd dalen. In dit geval moet je dan wel in staat zijn om 100 aandelen Aperam af te nemen. Ik zorg er derhalve altijd voor dat ik €3400 als kasgeld aanhoud, zodat er nooit echte problemen kunnen ontstaan. In dit geval Aperam koop je dan aandelen met korting in de verwachting vervolgens te profiteren van de vermeende aantrekkelijk waardering van Aperam. Staat het aandeel in december boven €34, dan is er 3% in korte tijd verdiend.

Beleg verantwoord

Een ding is ontzettend belangrijk. Als belegger loop je wel degelijk risico. Aandelen kunnen namelijk altijd dalen. In dit geval moet je dan wel in staat zijn om 100 aandelen Aperam af te nemen. Ik zorg er derhalve altijd voor dat ik €3400 als kasgeld aanhoud, zodat er nooit echte problemen kunnen ontstaan. In dit geval Aperam koop je dan aandelen met korting in de verwachting vervolgens te profiteren van de vermeende aantrekkelijk waardering van Aperam. Staat het aandeel in december boven €34, dan is er 3% in korte tijd verdiend.

Bronnen: ProBeleggen.nl, Invester Relations Aperam, Bloomberg.

Jim Tehupuring heeft zowel zakelijk als privé positie in Aperam.

Ook geeft hij namens ProBeleggen een workshop op 17 en 20 september 2018 over opties. Voor meer informatie klik hier.

Ook beleggen bij Binck?


Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...


Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?