• Idee van de dag

Idee van de Dag: ASML

Vooruitzichten chipsector in ander daglicht

            DIT IS EEN RECLAME-UITING

Dit artikel is bedoeld voor beleggers die kennis hebben van, en beleggingservaring hebben met, opties en een grote risicobereidheidsacceptatie hebben. Opties zijn niet geschikt voor vermogensopbouw op de lange termijn. 

De trots van Veldhoven is zonder twijfel ASML en misschien is ASML wel één van de mooiste bedrijven van ons kikkerlandje. Nog niet zo lang geleden werd er een nieuwe “high” neergezet, net onder de € 190. Dit vanwege verwachtingen over groei in de chipsector en dus zijn er nog meer machines nodig om deze chips te maken. De kentering kwam echter als een duveltje uit een doosje en begon enkele weken terug met berichten over de te grote voorraden DRAM chips en een prijsdaling bij de NAND chips van de huidige $ 0.20 naar misschien wel onder de $ 0.10 per gigabyte.

Een korte uitleg

DRAM is een geheugenchip waarbij razendsnel de inhoud opnieuw ververst moet worden. Het is goedkoop te produceren en wordt meestal gebruik in normaal computergeheugen. NAND daarentegen is juist geschikt als vast dataopslag medium. Als laatste zijn er Logic Chips welke fungeren als processor en vaak in specifieke opdracht worden gemaakt door producenten van hardware.

After the fall

Dat de chipbomen niet tot in de hemel groeien is maar weer eens duidelijk geworden, maar rechtvaardigt een 20% daling van de koers in ASML de bijgestelde verwachtingen? Ik denk dan meteen aan het varkenscycluseffect. Van overschot naar tekort is dan de volgende logische fase. Voor de technisch superieure techniek zullen de chipbakkers toch weer bij ASML aankloppen en dan ook meteen de duurdere extreem ultraviolet (EUV) licht machines bestellen. Immers, de ontwikkeling van chips gaat razendsnel en vraagt om steeds meer verfijnde technologie.

Of we de bodem nu al hebben gezien is niet te voorspellen, wel dat we mogen verwachten dat het aandeel op de langere termijn weer kan aantrekken. Daarbij hou ik rekening met de recente bodem van het aandeel op € 141.50 (eind 2017). Wat verder opvalt is dat de out of the money calls vrijwel net zo duur staan als de vergelijkbare out of the money puts. Voor mij een teken dat men wel degelijk rekening houdt met een herstel. Om op langere termijn te profiteren en toch een beperkt risico te hebben bij een verdere daling op korte termijn, kijk ik naar een optiecombinatie welke eerder dit jaar ook prima gewerkt heeft.

Op basis van € 154.75 in het aandeel ASML:

 

De totale investering wordt dan € 3.30 (exclusief transactiekosten).

Let op als je aandelen moet afnemen die ruim onder de uitoefenprijs staan waarop je verplichting rust. Theoretisch is je maximale risico het failliet gaan van het bedrijf. Je moet dan alsnog de aandelen kopen die op de markt € 0 waard zijn. 

Per saldo investeren we € 3.30, maar daarvoor hebben we een fraaie potentie omhoog en pas echt risico als ASML op expiratie maart 2019 onder de € 140 komt. Omdat we een put verkopen vraagt deze affaire wel margin, maar ook een aanzienlijk lagere investering om boven de € 160 één op één met het aandeel ASML mee te lopen.

Payoff analyse optiecombinatie ASML
Payoff analyse optiecombinatie ASML

Uit bovenstaande blijkt nogmaals het verloop van deze optiecombinatie. Tussen de € 140 en € 160 verlies je op expiratie 2019 je inleg van € 3.30. Boven de € 163.30 gaat de winst gelijk met het aandeel ASML mee omhoog. Onder de € 140 verlies je, naast de inleg, evenredig met de verdere daling van ASML.

Bart Peters heeft momenteel geen positie in ASML.

Disclaimer:
Opties zijn risicovolle beleggingsproducten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van BinckBank vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Ook beleggen bij Binck?


Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...


Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?