• Idee van de dag

Idee van de Dag: Galapagos

Forse koersbeweging biedt kansen

            DIT IS EEN RECLAME-UITING

Dit artikel is bedoeld voor beleggers die ervaring hebben met opties en een grote risicobereidheid hebben.

Een biotechfonds als Galapagos kenmerkt zich door een hoge volatiliteit, zeker als het gaat om reacties op bedrijfsnieuws. Eind juni kwam er een forse beweging in het fonds door een aantal elkaar snel opvolgende persberichten. Zo was men zelf positief over de voortgang bij het onderzoek naar taaislijmziekte, maar verbrak partner Abbvie juist de samenwerking. Gevolg: een tuimeling van 15% om per saldo “slechts” 4% lager te sluiten. Daarna werd de opmars weer stevig voortgezet richting de € 100. Donderdag 6 september gaf men samen met Gilead aan goed op schema te zitten met het middel Filgotinib. Het aandeel maakte een positieve start, maar kon die in het huidige negatieve beurssentiment niet vasthouden.

De analisten zijn verdeeld in de meningen met koersdoelen tussen de € 91 en € 120. De adviezen wisselen tussen Neutraal en Kopen. Niet voor niets dus staat bij dit soort fondsen de volatiliteit bij de vooral “out of the money” opties erg hoog. En daar kunnen we dan ook gebruik van maken.

Technische analyse

Galapagos heeft sinds eind 2017 in een brede zijwaartse range bewogen, met bodems rond de € 71 en toppen tegen de € 99 aan. Vanaf augustus is er van de laatste rit omhoog al weer een correctie van 61.8% gemaakt. Voor de liefhebbers van Fibonacci een significante steun. Het precies duiden van een bodem is altijd lastig. Toch valt er met een optie affaire wel een positie in te nemen als u verwacht dat het aandeel weer terug kan keren naar de bovenkant van de tradingrange tegen de € 100.

Koersgrafiek Galapagos optieweken

Koersgrafiek Galapagos op dagniveau (d.d. 6 september 2018).

De mogelijkheden

De GLS december 2018 callspread 80 - 100, deze noteert ten tijde van schrijven met Galapagos rond de €84 op €7,00. De spread hoeft niet meteen opgezet te worden, maar uiteraard als u denkt dat we de bodem bijna gezien hebben. 

 

De totale investering wordt dan € 7,00.

Het risico van een call-optie schrijven binnen deze callspread is dat de potentiële winst gemaximaliseerd is, wanneer de koers van Galapagos in december 2018 ruim boven de € 100 noteert.

 

Payoff analyse callspread Galapagos
Payoff analyse callspread 80-100 in Binck ProTrader (d.d. 10 september 2018).

Bij het kopen van deze callspread is de totale investering van € 7,00 tevens het maximale risico. Mocht op de expiratiedatum de waarde van het aandeel onder de € 80 staan, dan verliest u uw gehele inleg. Uw winst ontstaat als op de expiratiedatum het aandeel boven de €87 staat. In deze affaire is de maximale opbrengst € 13,00 als Galapagos op de derde vrijdag van december boven de € 100 noteert.

Bart Peters heeft momenteel geen positie in Galapagos.

Bronnen: ABM FN Dow Jones en Galapagos Investor Relations.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?