• Binck Pensioen
  • Pensioen

Pensioen voor ZZP'ers

Denk je ook aan later?

Eigen baas zijn, zelf je doelen bepalen en tegelijk een mooie boterham verdienen. Dat is een van de redenen waarom Nederland steeds meer Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) telt.

Meer dan één miljoen ZZP’ers

Een vaste baan en vooral niet te vaak wisselen van werkgever was lange tijd heel normaal in Nederland. Maar vooral de laatste jaren veranderen de Nederlandse economie en de arbeidsmarkt razendsnel en is vooral het aantal ZZP’ers explosief gegroeid.

Afhankelijk van de toegepaste definitie telt Nederland inmiddels samen met jou meer dan een miljoen ZZP’ers, ofwel ruim 12 procent van de beroepsbevolking. En dat aantal blijft stijgen:

Groei ZZP'ers

De meeste ZZP’ers zijn tussen 35 en 55 jaar oud, waarvan 40 procent hoogopgeleid is. Driekwart van de ZZP’ers biedt eigen arbeid aan en een kwart verkoopt producten aan derden.

Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid daalt

De door ZZP’ers verdiende inkomens lopen flink uiteen. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt gemiddeld 32 duizend euro bruto per jaar verdiend, ofwel 10 procent minder dan gemiddelde werknemer in loondienst.

Slechts een op de drie ZZP’ers verzekert zich tegen arbeidsongeschiktheid en nog geen tien procent legde via lijfrentepremies geld opzij voor een pensioen. Opvallend is daarnaast dat deze percentages de laatste jaren flink zijn gedaald. Hoe zit dit bij jou?

Percentage verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid

Je oude dag zelf regelen

Door vaste banen, pensioenregelingen en de inmiddels afgeschafte vroegpensioenregelingen zoals de VUT, spaarden veel Nederlanders tot voor kort zelf voor een toereikend aanvullend pensioen. Daarnaast had een grote groep voldoende aan alleen de AOW.

Inmiddels is de AOW-leeftijd opgetrokken en zal de komende jaren verder stijgen tot boven 70 jaar, terwijl daarnaast de mogelijkheden om fiscaal vriendelijk extra pensioen op te bouwen minder royaal zijn geworden.

Daarnaast willen we, ook op latere leeftijd, steeds meer leuke – en vaak ook kostbare – dingen blijven doen. Reden te meer dus om nu al na te denken over je toekomstige financiën.

Dit geldt niet alleen voor Nederlanders met een vaste baan en flexwerkers, maar nog sterker voor  jou als ZZP’er. Jij bent immers volledig zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van een extra pensioenpotje voor later.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?