• Weeksluiting

ASMI

Week 8

De cijfers van de chipfondsen ASMI en BE Semiconductor Industries waren niet slecht. ASMI werd beloond met een koersstijging van 12,1%. BESI boekte een licht (-0,4%) koersverlies.

De voortekenen waren niet best. Diverse branchegenoten hadden waarschuwingen afgegeven.

ASMI overtreft eigen verwachtingen
Toch waren de cijfers alles behalve slecht. ASMI wist de eigen verwachtingen ruimschoots te overtreffen, maar ook de cijfers van Besi "waren een sterke meevaller" volgens InsingerGilissen.

NIBC constateerde dat ASMI en Besi het duidelijk beter doen dan sommige sectorgenoten. ASMI dankt dit vooral aan zijn blootstelling aan Logic: volgens NIBC het enige segment dat momenteel nog sterk presteert. Besi presteert op eigen kracht goed.

Record orderinstroom
In het afgelopen kwartaal behaalde ASMI een omzet van 254,7 miljoen euro en haalde het voor 301,6 miljoen euro aan nieuwe orders binnen: een record.

ASMI rekende zelf op een omzet van 220 tot 250 miljoen euro, met een orderinstroom van 240 tot 260 miljoen euro.

Verder behaalde ASMI bij een brutomarge van 41,7% een operationele winst van 46,2 miljoen euro. Dit leverde een nettowinst op van 43,7 miljoen euro.

Afnemende omzet
ASMI verwacht in het lopende kwartaal een omzet van 225 tot 245 miljoen euro. In het tweede kwartaal zal dit naar verwachting dalen naar 200 tot 230 miljoen euro.

Verder denkt ASMI in het eerste kwartaal voor 200 tot 220 miljoen euro aan orders binnen te halen.

In heel 2019 zal de markt voor wafer fab equipment vermoedelijk met 5 tot 10% krimpen, maar ASMI verwacht wel de markt te overtreffen.

Besi ziet omzet dalen
De omzet bij Besi daalde afgelopen kwartaal met 20,7% naar 92,5 miljoen euro. Dat was geen verrassing: het concern had al gewaarschuwd voor een krimp van 20 tot 25%.

Besi haalde voor 83,1 miljoen euro aan orders binnen. Netto verdiende het bedrijf bij een marge van 56,4% 22,7 miljoen euro.

Koersdoelverhoging
InsingerGilissen was tevreden over de wijze waarop Besi de kosten in de hand weet te houden.

Analisten van ING spraken van 'nette resultaten onder moeilijke omstandigheden'. Ze verhoogden hun koersdoel. Ondanks de verwachte zwakte in 2019 vonden ze de waardering aantrekkelijk.

Moeilijke marktomstandigheden
Voor dit kwartaal mikt Besi op een omzetdaling van 15% op kwartaalbasis, omdat de moeilijke marktomstandigheden aanhouden, in het traditioneel zwakste kwartaal van het jaar.

De brutomarge zal tussen de 55 en 57% liggen. Daarbij zal Besi blijven profiteren van kostenbesparingen. Voor de lange termijn blijft het concern optimistisch.

Dividend
De dividendvoorstellen van beide bedrijven voor 2018 zullen aandeelhouders tevreden hebben gestemd.

Besi stelt 1,67 euro per aandeel voor. Dat betekent dat de onderneming 91% van de winst uitkeert. Dat was minder dan over 2017, maar de markt vreesde een veel sterkere verlaging.

ASMI wil 1 euro per aandeel uitkeren, een stijging van maar liefst 25%.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?