• Uitgelicht

ING

Week 6

ING beleefde een roerig 2018, maar wist het jaar toch op een positieve wijze af te sluiten. Ondanks de megaschikking met het Openbaar Ministerie bleef de winstdaling op jaarbasis beperkt. De koers veerde afgelopen week op met 4%.

Om van de dreiging van een strafproces af te komen schikte ING in september met het Openbaar Ministerie voor 775 miljoen euro. De bank zou nalatig zijn geweest in de aanpak van criminele geldstromen.
Uiteindelijk resulteerde dit in een lichte winstdaling over 2018 van 4%, naar bijna 5 miljard euro.


Meevallende kwartaalcijfers

Daarnaast vielen de cijfers over het vierde kwartaal mee. ING rapporteerde een nettowinst van 1,27 miljard euro, tegen 1,02 miljard een jaar eerder. De winstgroei was te danken aan stijgende rente- en fee-inkomsten en lagere belastingen. 

Dit was beter dan verwacht: analisten hadden gerekend op 1,15 miljard euro. De cijfers resulteerden dan ook in enkele koersdoelverhogingen van analisten.

... waaronder de fee-inkomsten

Een analist van KBC Securities zei vooraf dat de aandacht vooral zou uitgaan naar de fee-inkomsten. Deze bleken in het vierde kwartaal met 4,5% gestegen tot 704 miljoen euro. Ook dit was beter dan verwacht, want hier was 688 miljoen euro voorspeld.

De analist van KBC vindt dat ING een goede set resultaten heeft geboekt, met als positieve hoogtepunten de ratio van 14,5% voor het risicogewogen eigen vermogen en de ratio voor de kosten en inkomsten die onder 55% daalde.

Berenberg vindt dat ING heeft laten zien dat de zorgen bij beleggers over kosten, kapitaal en risicobeheersing misplaatst waren. Dit biedt volgens de zakenbank wat ruimte voor het aandeel om dit jaar beter te presteren dan sectorgenoten.

Koersdoelverhogingen

Credit Suisse verhoogde het koersdoel voor ING van 11,50 naar 12 euro, maar handhaafde het neutrale advies.

De Zwitserse zakenbank noemde de kwartaalcijfers van goede kwaliteit. De inkomsten waren 1% hoger dan verwacht, de kosten vielen 2% mee en de voorzieningen voor oninbare leningen waren 4% lager dan voorzien.
Toch ziet de analist niet hoe ING ook in 2019 en 2020 de gemiddelde verwachting van analisten kan overtreffen.

Ook Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel: dit ging omhoog van 12,60 naar 13,30 euro, bij handhaving van het koopadvies. 

Beter dan sectorgemiddelde

De analist mikt op een winstgroei vóór provisies van 4% in 2019 en 3% in 2020. Dat zou ruim boven het sectorgemiddelde liggen.
De koers van ING steeg deze week met 4% naar 10,73 euro.


Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?