• Uitgelicht

TomTom

Week 6

De kwartaalcijfers die TomTom afgelopen week presenteerde waren in orde. Toch zag de navigatiespecialist 9,7% aan beurswaarde verdampen, op een slotkoers van 7 euro.

In het vierde kwartaal van 2018 behaalde TomTom een omzet van 218 miljoen euro, tegen 220 miljoen euro een jaar eerder. Hieraan droeg de divisie Automotive & Enterprise 107 miljoen euro bij, Telematics 44 miljoen en de consumententak 67 miljoen euro.


Beter dan verwacht

Daarmee deed TomTom het beter dan analisten vooraf hadden voorspeld: zij mikten op een omzet van 209 miljoen euro. Vooral de resultaten van Automotive vielen mee. Analisten hadden verwacht dat de omzet van dit onderdeel zou uitkomen op 98 miljoen euro.

Onder de streep restte een nettowinst van 1,4 miljoen euro, waar analisten een verlies van 2 miljoen euro hadden voorzien.
Aangepast voor bijzondere posten bedroeg de winst per aandeel 0,10 euro, tegen 0,06 euro een jaar eerder. Dat lag boven de consensustaxatie van 0,08 euro.

Over heel 2018 kwam de omzet uit op 861 miljoen euro, met een brutomarge van 71% en een aangepaste winst per aandeel van 0,36 euro.

Goed bij kas

De netto kaspositie verbeterde flink. Eind 2018 stond de teller op 252 miljoen euro. Dat was ultimo 2017 nog 121 miljoen euro.
Enkele weken geleden werd bekend dat TomTom de tak Telematics heeft verkocht aan Bridgestone, voor 910 miljoen euro. Hiervan wil het concern 750 miljoen euro laten terugvloeien naar aandeelhouders.
De verkoopopbrengst lag onder de marktverwachting van minimaal 1 miljard euro

Prognose voor 2019

Voor het lopende boekjaar mikt TomTom op een omzet van 675 miljoen euro, met een brutomarge van meer dan 70% en een aangepaste winst per aandeel van 0,15 euro. 

De navigatiespecialist denkt een vrije kasstroom van 10% van de omzet te kunnen genereren.

Wisselende reacties

Deze outlook zorgde voor de nodige hoofdbrekens bij analisten. De verwachtingen voor 2019, exclusief het verkochte Telematics, suggereren een negatieve EBIT met slechts een nipt positieve vrije kasstroom, schreef NIBC.

Samen met een tegenvallende orderinstroom voor Automotive in 2018, maakte dit de zakenbank terughoudend.

ING vond de kwartaalcijfers solide, maar de prognose wisselend. De verwachtingen voor de omzet en vrije kasstroom vielen mee, maar de winstgevendheid was zwakker.

Tegenvallende orderinstroom Automotive

Ook ING vond de orderinstroom bij Automotive tegenvallen. De bank geeft een koopadvies, met een koersdoel van 9,50 euro. NIBC geeft een Houden-advies, met een koersdoel van 7 euro.


Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?