• Uitgelicht

Arcadis

Week 7

Arcadis werd deze week beloond voor solide resultaten. De aanhoudende problemen in Brazilië leek beleggers niet te deren. De koers schoot deze week maar liefst 31,3% omhoog.

Arcadis presteerde over heel 2018 conform verwachting. Het ingenieursbedrijf had erop gerekend dat de autonome groei en het bedrijfsresultaat (EBITDA) in lijn zouden zijn met 2017.

'Solide resultaten'

De netto-omzet steeg uiteindelijk met 1% naar 3.256 miljoen euro. Autonoom was sprake van een groei van 4%. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) verbeterde licht, van 200 miljoen naar 204 miljoen euro. Operationeel daalde het resultaat (EBITA) met 5%. 

De resultaten over het vierde kwartaal waren gemengd, afgezet tegen de analistenverwachtingen. Maar analisten van ING vonden ze in het algemeen solide. 

Zo steeg de netto-omzet met 2% naar 607 miljoen euro, terwijl de gemiddelde analistenconsensus 604 miljoen euro bedroeg.

De  EBITA daalde op jaarbasis met 14% naar 44 miljoen euro. De markt ging uit van 45 miljoen euro. De EBITDA bleef stabiel op 51 miljoen euro.

Zeer sterke kasstroom en dalende schuld

De vrije kasstroom ontwikkelde zich positief. Deze steeg in 2018 van 98 miljoen naar 149 miljoen euro. Het werkkapitaal daalde van 16,9 naar 15,1% van de omzet.

De nettoschuld nam op jaarbasis af met 18%, met een schuldratio van 1,7%. Daarmee blijft Arcadis ruim onder de convenanten van 3,0%.

Analisten van Kepler Cheuvreux waren te spreken over de "zeer sterke" kasstroom en schuldreductie. Volgens hun collega's van ING lijken de problemen met het werkkapitaal verdwenen. Beide banken handhaafden hun koopadvies.

Ander positief nieuws was dat Arcadis het dividend handhaafde op 0,47 euro per aandeel, terwijl ING had gerekend op 0,39 euro. 

Brazilië

Veel aandacht was er voor de ontwikkelingen in Brazilië, nadat Arcadis in het derde kwartaal van 2018 nog 53 miljoen euro moest afschrijven op de ALEN-activiteiten. 

Het concern kampte hier vorig jaar met diverse tegenslagen. Het project liep meer dan zes maanden vertraging op en de investeringen stegen flink. In het vierde kwartaal bedroeg het operationele verlies bij deze tak 3 miljoen euro. 

Dat verlies denkt Arcadis in 2019 terug te dringen, om in de tweede helft van het jaar break-even te kunnen draaien.

Arcadis wil dit jaar afscheid nemen van de energie-activiteiten. Maar analisten van ING vinden dat te optimistisch. Zij rekenen op verdere verliezen en vertragingen.


Strategische doelen

Dit jaar hoopt Arcadis verdere vooruitgang te boeken met zijn strategische doelen voor 2020. Naast een margedoelstelling van 8,5 tot 9,5% mikt het concern onder meer op omzetgroei en verdere kostenoptimalisatie.
 


Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?