• Uitgelicht

BAM en Heijmans

Week 19

BAM Groep en Heijmans gingen afgelopen week op de beurs onderuit, ondanks hoopvolle cijfers.

BAM werd op weekbasis 12,6% goedkoper en Heijmans daalde 8,4%. Desondanks waren analisten eigenlijk best goed te spreken over de resultaten van beide bouwbedrijven.

Omzetgroei voor BAM

BAM zag de omzet in het eerste kwartaal op jaarbasis met 11,2% toenemen naar 1.590 miljoen euro. De orderportefeuille steeg met 100 miljoen euro.

Volgens topman Ron van Wingerden ontwikkelden de omstandigheden in de meeste markten zich overeenkomstig de verwachtingen.

… en Heijmans

Ook Heijmans zag de omzet stijgen, zonder dat dit werd gekwantificeerd. Ook hier presteerden de bedrijfsonderdelen naar eigen zeggen volgens verwachting.

ING maakte zich voorafgaand aan de cijfers wat zorgen over de infra-tak, maar volgens de analist presteerden alle divisies in lijn met de verwachtingen.

Heijmans gaf geen winstcijfers.

Bij BAM kwam de gecorrigeerde winst voor belastingen uit op 16,8 miljoen euro, tegen 23,7 miljoen euro een jaar eerder. ING had op meer gerekend: 21,7 miljoen euro. Ook ABN Amro vond de winstgevendheid tegenvallen.

Zeesluisproject

Op het Zeesluisproject IJmuiden moest de bouwer afgelopen kwartaal nog eens 3,8 miljoen euro extra kosten boeken. "Maar zelfs zonder deze kosten kwam de marge uit op slechts 1,3%, tegen 1,7% een jaar eerder", aldus ABN Amro.

Volgens BAM was er echter ook goed nieuws over het project. De voorbereidingen voor het afzinken van het tweede caisson liggen naar eigen zeggen op koers en het bankensyndicaat heeft de financiering van het project hervat.

Prognose

Heijmans rekent in 2019 op een verdere verbetering van het resultaat. Verder verwacht het concern een vergelijkbare omzet als in 2018, waarbij "een daling bij Infra als gevolg van een selectief aannamebeleid gecompenseerd zal worden door groei bij de andere activiteiten".

BAM verwacht een omzet van ongeveer 7 miljard euro. Daarnaast wil de bouwer een verdere verbetering van de marge van het gecorrigeerd resultaat vóór belastingen realiseren tot 2 à 4%.

Hoofdpijndossier Heijmans

Overigens zit ook Heijmans met een hoofdpijndossier. Vanwege een verschil van inzicht trok TenneT in oktober het contract met Heijmans en Europoles in voor The Wintrack II.

Het betreft een contract voor de bouw van nieuwe hoogspanningsmasten voor Eemshaven-Vierverlaten en Borssele-Rilland. "Dit geschil wordt aan arbiters voorgelegd", merkte Heijmans op.

Herstel

De situatie bij de bouwbedrijven klaart zienderogen op, concludeert een analist van IEX. “Marges gaan omhoog. Nieuw aangenomen werk draagt minder risico met zich mee en betere winstmarges." Uiteindelijk staat of valt volgens hem alles wel met de uitvoering.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?