• Uitgelicht

PostNL

Week 19

PostNL kreeg vorige week een flinke tik van beleggers na de presentatie van de kwartaalcijfers.

Het postbedrijf behaalde in het afgelopen kwartaal een licht lager bedrijfsresultaat op een hogere omzet. Vooral bij de divisie pakketten bleef de groei met 16% fors, terwijl de volumedaling bij geadresseerde post doorzette.

De winst halveerde ruimschoots.

Koersval

Beleggers straften dat af met een koersdaling van 19,5% naar 1,85 euro.

Analisten daarentegen waren in de eerste instantie niet verrast door de cijfers. Volgens ING waren de resultaten in lijn met de verwachtingen, terwijl het postbedrijf de outlook voor 2019 herhaalde. De vooruitzichten voor de pakkettendivisie voor de middellange termijn noemde de analist zelfs bemoedigend.

Ook zijn collega van Berenberg bleek aanvankelijk positief gestemd. "PostNL beweegt zich in de goede richting", zei hij.

Zorgen over dividend

Toch kwam het aandeel flink onder druk te staan, onder meer door zorgen over toekomstig dividend. De analist van ING kwam namelijk tot de conclusie dat ook 2020 een overgangsjaar wordt en dat een dividend er volgend jaar vermoedelijk niet inzit, vanwege toegenomen investeringen.

Het postbedrijf liet weten te willen investeren in pakketdepots. Dat leidt tot een kapitaaluitstroom van circa 180 miljoen euro volgend jaar. Dat is volgens ING "significant" meer dan de 100 miljoen euro die PostNL doorgaans per jaar investeert.

Verder vielen ook een daling van het werkkapitaal en een negatieve mix bij pakketbezorging niet goed bij beleggers.

Koersdoelverlaging

Berenberg voelde zich genoodzaakt om het koersdoel voor PostNL te verlagen van 2,75 naar 2,65 euro, mede vanwege de aangepaste outlook.

Ook werden de ramingen voor de omzet en vrije kasstroom richting 2021 neerwaarts bijgesteld.

Kansen op lange termijn

Maar de bank handhaafde wel het koopadvies, net als ING. ING hanteert zelfs een koersdoel van 4 euro, maar haalde het aandeel wel van de favorietenlijst, omdat er op korte termijn weinig aanjagers voor de koers zijn.

Berenberg verwacht in het lopende kwartaal al operationele verbeteringen, wat de koers kan ondersteunen.

ING verwacht dat na 2020 de winsten, het dividend en de vrije kasstroom flink kunnen stijgen, mede door een significante daling van de pensioenkosten en investeringen, synergieën door de fusie met Sandd en de groei binnen pakketbezorging.

Geduld gevraagd

Beleggers in PostNL zullen dus wat meer geduld moeten hebben dan gedacht.  

"Het bedrijf vraagt erg veel geduld van beleggers, maar als Sandd uiteindelijk is ingelijfd en International is afgestoten, zullen de resultaten een flinke boost krijgen", meent een analist van IEX Group.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?