• Uitgelicht

AMG

Week 1

Advanced Metallurgical Group (AMG) heeft in 2019 de neerwaartse trend die halverwege 2018 werd ingezet, niet weten te keren.

Het aandeel moest afgelopen jaar 23% prijsgeven. Het concern worstelde met lagere prijzen van vanadium en lithium en hogere voorraadkosten.

Afboekingen

Een analist van IEX noemde het een misstap om de voorraden vanadium te lang aan te houden. "Hierdoor moest AMG afboeken op de voorraad."

Hij vond het wel positief dat AMG een contract heeft getekend met Glencore voor de levering van ferrovanadium. "Hierdoor haal je het timingselement van de prijs eruit.”

Zijn collega van ING verwacht niet dat de vanadiumprijs echt zal aantrekken. “We gaan eerder uit van een prijsstabilisering op een laag niveau. De vanadiummarkt kampt met overcapaciteit en een zwakke economische vraag."

Joint-venture met Shell

Beide analisten zijn wel positief over de joint venture van AMG met Shell Catalysts & Technologies voor een langdurige duurzame oplossing voor het terughalen en recyclen van gebruikte katalysatoren. 

"Voor AMG biedt dit extra potentie. Een partner als Shell geeft de mogelijkheid sneller op te schalen", zei de analist van IEX.

Lithiumprijs

Ook de lithiumprijs staat er niet goed voor. Er is weliswaar sprake van een sterk onderliggende groei van de markt voor elektrische voertuigen, maar aan de lithiumprijs is dat niet af te zien; mede door overcapaciteit.

Toch verwacht de analist van ING wel dat de lithiumprijzen op den duur aantrekken. "China wil dat in 2025 van alle verkochte auto’s 25% elektrisch is. Nu is dat nog 5%. Dat zal een stuwend effect hebben op de lithiumprijs."

AMG kan lithium produceren tegen lagere kosten dan de concurrentie, vult de analist van IEX aan. “Dat is een erg sterk punt."

Beursnotering Technologies-tak

AMG overweegt een aparte beursnotering voor zijn Technologies-tak, die vorig jaar werd gecreëerd door de samenvoeging van Titanium Alloys en Coatings (dat high-tech-legeringen en materialen maakt voor te luchtvaartindustrie) met AMG Engineering.

"Zo’n aparte beursnotering kan aandeelhouderswaarde ontsluiten, omdat de markt de groei en winstgevendheid van AMG Technologies nu niet beloont", meent de analist van ING.

Maar hij verwacht niet dat de IPO dit jaar zal plaatsvinden. "Het is nog te vroeg. Deze tak heeft nog geen track record opgebouwd en het beursklimaat is niet ideaal.”

Prognose voor 2020

Voor 2020 zijn beide analisten nog voorzichtig wat betreft de koersontwikkeling van AMG. Voor een krachtige ommekeer lijkt het nog te vroeg. "Maar als we verder kijken, kan het bedrijf gaan profiteren van de duurzaamheidstrend", meent de analist van IEX.

Hij verwacht daarnaast dat de grondstofprijzen op termijn zullen aantrekken. Daar kan AMG van profiteren.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?