• Uitgelicht

Takeaway

Week 1

Takeaway.com ging afgelopen jaar fanatiek op overnamepad en werd hiervoor beloond met een koersstijging van circa 40%.

Eind 2018 kondigde Takeway.com al een grote overname aan: de acquisitie van de Duitse activiteiten van Delivery Hero. Hiervoor betaalde het Nederlandse bedrijf ongeveer 930 miljoen euro, waarvan 508 miljoen euro in contanten, aangevuld met 9,5 miljoen aandelen Takeaway.

Begin dit jaar lanceerde de Nederlandse maaltijdbezorger een emissie om de overname te financieren.

Just Eat

In juli kreeg de overnamehonger een vervolg. Takeaway.com meldde dat het een eventuele combinatie met de Britse concurrent Just Eat aan het onderzoeken was. Later die maand sloten beide bedrijven een voorlopige overeenkomst.

Aandeelhouders van Just Eat zouden voor elk aandeel 0,09744 aandeel Takeaway.com krijgen. Dit waardeerde Just Eat op 731 pence per aandeel. Aandeelhouders van Just Eat zouden na de deal circa 52,2% van de combinatie in handen krijgen en aandeelhouders van Takeaway.com de resterende 47,8%.

Analisten leken te spreken over de combinatie. Zo zou de fusie voor de nodige schaalvoordelen zorgen.

Scepsis bij beleggers

Beleggers bleken in de eerste instantie minder enthousiast en het aandeel Takeaway stond aanvankelijk flink onder druk.

Bovendien uitten diverse aandeelhouders van Just Eat, waaronder Aberdeen en Eminence, in de media kritiek op het overnamebod, dat niet de volle intrinsieke waarde van Just Eat zou weerspiegelen.

Prosus betreedt strijdtoneel

De koers van Takeaway.com kwam verder onder druk te staan nadat Delivery Hero drie miljoen aandelen wilde verkopen.

Toen al werd gespeculeerd dat beursnieuweling Prosus, dat aandeelhouder is van Delivery Hero, met opzet de koers van Takeaway wilde drukken omdat het zelf zou azen op Just Eat. Een dalende koers zou immers leiden tot een lagere prijs.

... met eigen bod

De vermoedens bleken te kloppen toen Prosus eind oktober een bod deed op Just Eat. Prosus was toen bereid 7,10 pond per aandeel Just Eat in contanten te betalen: een premie van ongeveer 20% ten opzichte van het bod van Takeaway.com. Just Eat bleef evenwel een fusie met Takeaway.com steunen

Prosus verhoogde hierop het bod naar 7,40 pond per aandeel. Het concern zou zijn bod gestand doen bij aanmelding van een meerderheid van de stukken.

Hoger bod

Hierop kwam er alsnog een hoger bod van Takeaway, van 9,16 Britse pond per aandeel Just Eat. Prosus was vervolgens bereid om 8 pond per aandeel te betalen, in contanten.

Komend jaar wordt duidelijk wie aan het langste eind gaat trekken.

Het aandeel Takeaway.com won afgelopen jaar circa 40%, terwijl Prosus sinds de beursgang in september circa 12% inleverde.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?