• Uitgelicht

Boskalis

week 10

Boskalis was afgelopen week één van de sterkste dalers nadat de jaarcijfers slecht werden ontvangen. De beurskoers kelderde met 6,7%.

Dat de maritieme dienstverlener in 2018 in de rode cijfers eindigde, was geen verrassing. Boskalis kondigde al eerder dit jaar voor honderden miljoenen euro's aan afschrijvingen aan.

Forse afschrijvingen
Medio 2018 nam Boskalis al voor 397 miljoen euro aan buitengewone lasten. Het betrof hoofdzakelijk een afschrijving op de oude Dockwise-vloot. Bij de havensleepactiviteiten werd in totaal circa 200 miljoen afgeschreven.

Uiteindelijk resulteerde een verlies van 436 miljoen euro, tegenover een winst van 150,5 miljoen euro in 2017.

Exclusief bijzondere posten behaalde Boskalis een winst van krap 83 miljoen euro: 11 miljoen euro minder dan waarop analisten vooraf hadden gerekend.

Deze winstdaling ging wel samen met een stijging van de omzet, van 2.343 miljoen naar 2.570 miljoen euro. Dat was forser dan analisten hadden verwacht. Ook met het orderboek wist Boskalis positief te verrassen.

Halvering van dividend
Ondanks deze lichtpuntjes besloot Boskalis toch tot een halvering van het dividend. Aandeelhouders kunnen over het afgelopen jaar 0,50 euro per aandeel tegemoet zien, 10 cent minder dan analisten hadden verwacht.

Een doekje voor het bloeden is wellicht het recent aangekondigde aandeleninkoopprogramma ter waarde van 100 miljoen euro. Dit wordt gefinancierd door de verkoop van het belang in SAAM SMIT Towage, dat 175 miljoen euro oplevert.

Voorzichtige prognose
Ook in 2019 moeten beleggers wellicht niet te veel van Boskalis verwachten. Het marktbeeld wijkt volgens de maritiem dienstverlener niet fundamenteel af van dat in 2018. Het concern verwacht aanhoudende druk op prijzen en marges.

De EBITDA zal volgens het concern stabiel zijn. Dat komt neer op circa 350 miljoen euro, terwijl volgens een analist van NIBC de consensus 376 miljoen euro bedraagt.

Investeringen
Voor 2019 wordt een investeringsbedrag van circa 265 miljoen euro verwacht, inclusief de voorgenomen asset overname van Bohlen & Doyen offshore, maar exclusief acquisities.

Overnames zijn volgens de CEO vooral te verwachten in transport en installatie en een verdere opbouw van de survey-tak. Met deze laatste activiteiten tracht Boskalis een steeds serieuzere concurrent te worden van Fugro.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?