• Uitgelicht

OCI

Week 10

OCI zag de koers afgelopen week met 12,7% opveren, na mediaberichten dat het Saoedische Sabic overweegt een bod uit te brengen op de methanolfabrieken van OCI.

De deal zou OCI volgens bronnen 4 miljard dollar kunnen opleveren. De producent van kunstmest, melamine en methanol bevestigde dat er interesse is getoond in zijn methanoltak, maar voegde er wel aan toe dat er nog geen besluit is genomen.

Afbouw van schulden
Een analist van Berenburg juicht verkoop toe. Dit zou OCI in staat stellen zijn schuldpositie verder af te bouwen.

Hij vindt het aandeel OCI fundamenteel ondergewaardeerd en hanteert een koopadvies en een koersdoel van 32 euro.

‘Opbrengsttaxatie is pittig’
Wel vindt de analist de taxatie van 4 miljard dollar "pittig". Hij komt zelf uit op een reële waardering van 3,1 miljard dollar.

Dat komt neer op een EV/EBITDA-ratio (de ratio van de ondernemingswaarde en het bruto bedrijfsresultaat) van 7x; vergelijkbaar met de waardering van OCI’s Amerikaanse sectorgenoot Methenex. Een deal met een multiple van 9x is volgens de analist wat aan de dure kant.

Vertrouwen in outlook
"Ondertussen ondersteunden de sterke vrije kasstroom en solide operationele prestaties de resultaten van OCI", zo stelde de analist, in reactie op de resultaten over het vierde kwartaal.

Dit stelt het bedrijf in staat om door te gaan met de afbouw van de schulden. "Aangezien de markt voor stikstofmest in 2019 krap zal blijven en de robuuste volumegroei zal aanhouden, hebben we er vertrouwen in dat OCI in 2019 een EBITDA-groei kan realiseren van circa 25%”, zo voorspelt de analist.

OCI meldde zelf tijdens de cijferpresentatie dat de productiecapaciteit van de methanolactiviteiten in 2019 zal groeien tot 2,95 miljoen metrische ton. Het concern verwacht dat de capaciteitsuitbreiding met 13% in Beaumont deze zomer zal worden voltooid.

Prijzen stijgen weer
Verder voorziet OCI voor de komende vier tot vijf jaar een beperkte groei van de capaciteit, terwijl de vraag naar verwachting met circa 5% zal stijgen.

"Na enige prijszwakte aan het einde van 2018 zijn de prijzen de afgelopen weken gestegen en trekt de markt in Azië aan na het Chinese Nieuwjaar", zei OCI eind februari.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?