• Uitgelicht

ForFarmers

Week 11

De kwartaalcijfers van ForFarmers vertaalden zich afgelopen week in een koersdaling van 6,4%. Beleggers waren teleurgesteld in de prognose voor de eerste jaarhelft.

Het jaarbericht bevatte weinig verrassingen, omdat de werkwijze van het bedrijf en de weersomstandigheden van afgelopen zomer al bekend waren.

Droogte

De volumes en de omzet liepen op, maar het onderliggende operationeel resultaat (EBITDA) daalde, omdat ForFarmers behoorlijke tegenwind had bij het vervoer en de inkoop van grondstoffen.

Het concern kreeg door het droge zomerweer van vorig jaar te maken met lage waterstanden in de IJssel, waar het concern relatief veel fabrieken heeft zitten. Door die lage waterstand moest ForFarmers extra transportkosten maken.

Hogere grondstoffenprijzen

Daarnaast dreef de droogte de grondstoffenprijzen op, waardoor het bedrijf duurder moest inkopen.

Nu hanteert ForFarmers in zijn beleid twee belangrijke uitgangspunten: het concern houdt vast aan een duurzame relatie met de klant en een korte positie op de grondstoffenmarkt, omdat het niet wil speculeren.

Vanwege het eerste principe heeft ForFarmers besloten de hogere kosten voor eigen rekening te nemen.

Het tweede uitgangspunt leidde ertoe dat de inkoop ongunstig uitpakte. Voor 2019 kocht ForFarmers in voordat prijzen gingen dalen.

Waarschuwing

Als gevolg hiervan verwacht het bedrijf dat het onderliggende operationeel resultaat (EBITDA) in de eerste helft van 2019 onder druk komt te staan. ForFarmers voorziet in elk geval een sterke daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Over de eerste zes maanden van 2018 bedroeg dit resultaat 52,3 miljoen euro. Als de term 'sterk' wordt vertaald volgens de zogeheten Schaal van Mock, dan impliceert dat een afname van 20 tot 30%.

Kostenverlagingen

Aandeelhouders zagen bij de jaarcijfers overigens wel een stabiel dividend over 2018 staan, met daarbij een aandeleninkoop ter waarde van 30 miljoen euro en het besluit om de kosten te verlagen.

ForFarmers dacht daarbij aan minder fabrieken en een lager personeelsbestand. Een welkom initiatief, vond KBC Securities.

Adviesverhoging

Kepler Cheuvreux verhoogde het advies voor ForFarmers van Houden naar Kopen, met een koersdoel van 9 euro. De analisten zien de waarschuwing voor de eerste zes maanden van dit jaar, vanwege ongunstige grondstoffenposities, als een uitzonderlijke gebeurtenis.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?