• Uitgelicht

ASR, NN Group en Aegon

Week 12

Teleurstellende renteontwikkelingen zetten de aandelen van verzekeraars afgelopen week flink onder druk. ASR daalde met 5,5%, NN Group leverde 6,4% in en Aegon zag zelfs 8,2% aan beurswaarde verdampen.
Verzekeraars hebben belang bij een hogere rente. Uit het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve bleek woensdag dat het hierop nog een tijdje wachten is.

Dot plot

Conform verwachting liet de Fed de rente ongemoeid, maar de aandacht van beleggers ging vooral uit naar de zogeheten dot plot, die een inkijkje geeft in het aantal renteverhogingen dat de komende jaren te verwachten is.

Daaruit bleek dat er dit jaar waarschijnlijk geen renteverhoging meer komt. In december 2018, toen de rente voor het laatst werd verhoogd, rekende de Amerikaanse centrale bank nog op gemiddeld twee renteverhogingen in 2019.


Renteverhoging in 2020

Tot verbazing van een marktanalist van Rabobank hintte de Fed wel op een renteverhoging in 2020. "De economie moet dan opnieuw afgekoeld worden. Ze zijn hiermee wel heel optimistisch over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Wij denken zelf té optimistisch", aldus de marktkenner.

Hij rekent er juist op dat de rente volgend jaar naar beneden gaat: “De economische expansie in de VS loopt op zijn eind en dan is er meer reden voor een renteverlaging."

Inverse rentecurve

In dat opzicht ging er vrijdagmiddag een alarmbel af. De Amerikaanse driemaandsrente kwam voor het eerst sinds 2007 boven de tienjaarsrente uit. Dat bekent volgens de Rabo-analist dat de Amerikaanse economie vermoedelijk binnen 12 tot 18 maanden in een recessie zit.
James Bullard, beleidsfunctionaris van de Fed, noemde de inverse rentecurve vrijdag "enigszins zorgwekkend". Hij bleef wel positief over de Amerikaanse economie.

Wisselende rentegevoeligheid

Van de drie Nederlandse verzekeraars heeft Aegon veruit de grootste blootstelling aan de VS. Dit aandeel werd afgelopen week dan ook het hardst getroffen.

ASR bij de jaarcijferpresentatie dat de lage rente geen grote rol speelt, omdat het concern de focus legt op activiteiten die minder rentegevoelig zijn. 


Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?