• Uitgelicht

Altice

Week 13

De koers van Altice Europe steeg afgelopen week met bijna 18% nadat het Franse kabelbedrijf de jaarcijfers had gepresenteerd. Beleggers toonden zich optimistischer dan analisten.

In de rapportage waren zowel plussen als minnen te ontdekken. Analisten reageerden dan ook verdeeld, terwijl beleggers de roze bril opzetten. Die laatste groep zal vooral gelet hebben op de prognose die Altice afgaf.

'Bodem nabij'

Topman Patrick Drahi zei dat hij duidelijk tekenen zag dat de bodem in Portugal en Frankrijk nabij is. "Dat plaveit de weg voor groei in 2019.”

Dit jaar verwacht Altice een stijging van de operationele kasstroom van 10%, exclusief Altice TV. Verder mikt het kabelbedrijf op een omzetgroei van 3 tot 5% in Frankrijk, met een aangepaste EBITDA van 4,0 tot 4,1 miljard euro.

Wisselende reacties

Een “solide” outlook, oordeelden analisten van JPMorgan Cazenove. Volgens hen rekenden analisten gemiddeld op een aangepaste EBITDA van slechts 3,6 miljard euro in Frankrijk.

Ook Credit Suisse wees op die meevallende outlook, maar bij Kepler Cheuvreux rezen er twijfels. De outlook is volgens deze analisten “bemoedigend”, maar vermoedelijk ook “te optimistisch”.

Doelstellingen 2018 behaald

In 2018 haalde Altice evenwel zijn doelstellingen. Het concern mikte op een operationele vrije kasstroom van 2,3 tot 2,5 miljard euro, exclusief Altice TV. Daarbij zou Altice in Frankrijk 1,5 tot 1,6 miljard aan operationele vrije kasstroom genereren.

Dit werd uiteindelijk 2,4 miljard euro, met 1,5 miljard euro in Frankrijk.

Omzet bleef gelijk

De omzet bleef in het vierde kwartaal nagenoeg gelijk op jaarbasis, terwijl analisten hadden gerekend op een daling van 5%.

De aangepaste EBITDA daalde wel forser dan verwacht: met 14,4%, terwijl de consensus uitging van 13%.

Dat betekent volgens analisten dat Altice heeft geïnvesteerd in het binnenhalen van nieuwe klanten, wat ten koste van de marge ging.

Schuldenberg

Het belangrijkste is volgens Credit Suisse dat Altice de schulden verder terugbrengt, via desinvesteringen of het aanjagen van de EBITDA.

Het bedrijf herhaalde zijn intentie om de nettoschuld uiteindelijk te verlagen naar maximaal vier keer de aangepaste EBITDA.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?