• Uitgelicht

Galapagos

Week 13

Galapagos nam deze week een belangrijke horde om zijn eerste geneesmiddel op de markt te kunnen brengen: reumamedicijn filgotinib.

Samen met partner Gilead Sciences voerde het biofarmaceutische bedrijf twee Fase 3 onderzoeksstudies uit. Hierbij werd filgotinib geslikt in combinatie met ontstekingsremmer methotrexaat (MTX), vergeleken met een placebo en/of als monotherapie.

De studies bereikten hun primaire en secundaire einddoelen. Bovendien ondersteunen de data en de onderzoeksresultaten van de eerdere DARWIN studies het veiligheidsprofiel van filgotinib.

Belangrijke horde genomen

Galapagos heeft nu de data waarmee het een marktaanvraag kan voorbereiden, zei CEO Onno van de Stolpe. Hij voegde eraan toe dat filgotinib ook klinisch wordt getest voor tien andere ziekten.

Marktaanvraag in Europa nabij

Volgens een analist van KBC Securities kan filgotinib zich onderscheiden door "het superieure veiligheidsprofiel bij de hogere geteste dosis, waarbij concurrerende JAK-geneesmiddelen waarschijnlijk falen."

Haar collega van Jefferies schat in dat Galapagos op zijn vroegst in het derde kwartaal een marktaanvraag voor filgotinib kan doen in Europa.

Nog één hobbel in VS

In de VS eist toezichthouder FDA aanvullend onderzoek naar eventuele nadelige gevolgen van filgotinib op de mannelijke vruchtbaarheid. Maar volgens de analist lieten de eerdere DARWIN-studies met filgotinib geen betekenisvolle veranderingen zien in mannelijke hormoonniveaus.

Mogelijk kan Gilead al in het derde kwartaal in gesprek met de FDA, ter voorbereiding op een marktaanvraag aldaar.

Beleggers beloond voor geduld

Het was een lange en spannende reis voor het bedrijf. Twintig jaar geleden startte Van de Stolpe Galapagos met slechts twee wetenschappers.

Ook beleggers werden beloond voor hun geduld: de koers steeg afgelopen week met 17%.

Een analist van Jefferies denkt dat het volledige filgotinib-programma, dus ook voor andere indicaties, zo'n 70 euro omvat van de aandelenkoers. Hij rekent op een piekomzet van 6 miljard dollar wereldwijd.

Overnamekandidaat

Met het succes van filgotinib speelt Galapagos zich ook weer in de kijker als overnamekandidaat. Een analist van InsingerGilissen sluit een bod van samenwerkingspartner Gilead niet uit.

KBC Securities verhoogde het koersdoel voor Galapagos van 113 naar 124 euro.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?