• Weeksluiting

Randstad

Week 14

Randstad maakte afgelopen week bekend dat het wat tegenbries ervaart. Maar de koers bleef er stoïcijns onder.

Randstad belegde onlangs een bijpraatbijeenkomst voor analisten. Volgens analisten meldde de werkbemiddelaar toen dat er in het eerste kwartaal sprake was van een lichte verzwakking, met name in Nederland, België, de VS, de regio's die vallen onder 'overige Europa' en 'rest van de wereld'.

Negatieve trend houdt aan

Volgens een analist van Actiam zei Randstad dat de negatieve trend uit het laatste kwartaal van 2018 en januari 2019 ook daarna heeft aangehouden.

Een analist ING meldde dat hij in eerder stadium, op basis van recente inkoopmanagersdata, al een lichte verzwakking in de trend signaleerde.

Nu maakt het eerste kwartaal voor Randstad niet het verschil wat betreft het jaarresultaat. Dat zijn nog altijd het derde en met name het vierde kwartaal.

Vroegcyclisch bedrijf

En dat de grafiek niet met 45 graden omhoog blijft lopen, is gezien de cyclus waarin de arbeidsmarkten zich inmiddels bevinden niet zo vreemd. Bovendien loopt een vroegcyclisch bedrijf als Randstad altijd voor de muziek uit.

In dat licht is de waarneming van het bedrijf in deze fase niet ongebruikelijk. 

Margedruk

Bij de publicatie van de jaarcijfers, in februari, signaleerde Randstad al dat de trend van het vierde kwartaal in januari doorzette. Het concern zei toen voor het eerste kwartaal een brutomarge te verwachten die "bescheiden" lager uitvalt dan de marge over het vierde kwartaal.

Op 24 april komt Randstad met kwartaalcijfers.

ING raamt het operationeel resultaat (EBITA) over de eerste drie maanden van dit jaar op 210 miljoen euro. Verder verwacht de analist over die periode een daling van de omzet per werkdag met 1,0%, met een afname van de operationele marge van 3,8% naar 3,7% op jaarbasis.

Actie

ING verwacht dat Randstad in actie komt als de marge vlak blijft of onder druk komt te staan.

In aanloop naar die cijfers hield het aandeel prima stand: de koers steeg afgelopen week met 4,6%.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?