• Uitgelicht

ASML

Week 15

ASML kreeg afgelopen week een tik op de vingers nadat er bedrijfsgeheimen gestolen bleken door oud-werknemers.

Het Financieele Dagblad schreef dat Chinese spionnen jarenlang toegang hadden tot bedrijfsgeheimen van ASML. Zij gebruikten dit vervolgens bij het door hen opgerichte bedrijf XTAL.

Schadevergoeding

De kwestie speelde in 2015. Vorig jaar werd XTAL door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 223 miljoen dollar. Aangezien XTAL inmiddels failliet is, lijkt de kans klein dat ASML dit bedrag ook echt zal ontvangen.

"We hebben deze diefstal zelf ontdekt en meteen juridische stappen genomen. Het gaat om een klein onderdeel van ons bedrijf in Silicon Valley waar software-programma's voor machineoptimalisatie ontwikkeld worden. Er ligt geen blauwdruk op straat waar je een lithografiemachine mee kunt bouwen", luidde de reactie van ASML.

Chinese spionage...

Enkele uren later volgde een tweede bericht. CEO Peter Wennink nam afstand van elke implicatie dat het bedrijf slachtoffer is geworden van "Chinese spionage". "De suggestie dat we slachtoffer waren van een nationaal complot is onjuist", aldus de topman.

Uit onderzoek van het FD blijkt dat XTAL's Chinese moederbedrijf Dongfang Jingyuan banden heeft met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. Het ontvangt staatssteun voor een project dat de Chinese positie op de chipmarkt moet verstevigen op terreinen waar ASML wereldleider is, zo blijkt uit een vertrouwelijke rapportage van Dongfang.

... of zelfverrijking?

"De feiten zijn dat we zijn beroofd door een handvol eigen medewerkers, die de wet hebben overtreden om zichzelf te verrijken", benadrukte Wennink.

Er is volgens hem dan ook geen reden dat ASML niet zaken kan blijven doen in China, waar de toeleverancier van de halfgeleidersector een substantieel deel van zijn omzet genereert.

Kwetsbaar

Volgens een analist van NIBC laat de zaak opnieuw zien hoe kwetsbaar de beveiliging van technologie is. De meest hoogwaardige machines van ASML zijn moeilijk na te maken, denkt hij, maar de simpelere machines zijn kwetsbaar.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is kritisch en vraagt zich af waarom de aandeelhouders niet op de hoogte zijn gebracht van deze kwestie. Zij verwacht uitleg op de aandeelhoudersvergadering.

Een analist van InsingerGilissen vindt het echter een "oud opgeklopt verhaal". Hij wijst erop dat XTAL zich bezighield met 'computational lithography' en niet met het belangrijkste werk van ASML, de wafer stepper.

De koers van ASML daalde ondanks het schandaal met slechts 0,3%.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?