• Uitgelicht

Biotechfondsen

Week 15

De biotechaandelen Probiodrug, Kiadis Pharma en Curetis waren afgelopen week zeer in trek bij beleggers. Alleen Pharming viel uit de toon.

De meest opvallende koersbeweging was voor Probiodrug, dat op weekbasis maar liefst 143,5% in waarde steeg.

Emissie door Probiodrug

Het Duitse biotechbedrijf maakte bekend dat het met een private aandelenplaatsing meer dan 8 miljoen euro heeft opgehaald..

Priodrug wil de opbrengst gebruiken voor een een Europese Fase 2b studie om de werkzaamheid en veiligheid van zijn potentiële Alzheimer behandeling PQ912 te testen.

Eerder kreeg het concern al 15 miljoen dollar van de National Institutes of Health (NIH).

Goede timing

Deze financiering was hard nodig, want uit de jaarcijfers blijkt dat Probiodrug eind december nog maar 3,8 miljoen euro in kas had. Daarmee had het bedrijf zichzelf kunnen bedruipen tot en met het derde kwartaal van 2019.

Curetis nog op zoek naar kapitaal

Curetis heeft op het financieel vlak wat moeilijker. De specialist in moleculaire diagnoses zag de omzet afgelopen jaar weliswaar stijgen, maar het bedrijf dook wel dieper in de rode cijfers, vanwege kostenstijgingen.

Bovendien komt de bodem van de kas in zicht.

Curetis heeft er wel vertrouwen in dat de kaspositie kan worden verbeterd. Via partnerdeals, kostenbesparingen en steun vanuit een financieringsfaciliteit van de Europese Investeringsbank (EIB) plus toegang tot converteerbare leningen, verwacht het concern zijn activiteiten te kunnen blijven financieren.

Voor 2019 rekent Curetis bovendien op een verdubbeling van de omzet tot meer dan 3 miljoen euro.

De beurskoers steeg deze week met 17,3%.

Ook Kiadis in de lift

Rond Kiadis Pharma was er geen groot nieuws. Toch steeg de beurskoers met 7,2%.

Het bedrijf focust zich momenteel vooral op de toekomstige commercialisering van zijn producten, en wil duidelijk geen overnameprooi worden.

Onlangs stemden de aandeelhouders daarom in met een beschermingsconstructie en gaven ze het bestuur toestemming om extra aandelen uit te geven. Dit biedt Kiadis de mogelijkheid om meer kapitaal op te halen voor een eventuele beursgang in de VS.

Pharming onder druk

Pharming was met een koersdaling van 3,5% een dissonant onder de biotechfondsen.

Het concern is door concurrent Shire voor de Codecommissie Geneesmiddelenreclame gedaagd, omdat het zijn onderzoeksresultaten soms mooier voor zou voorspiegelen dan ze zijn.

Shire is met afstand marktleider op het gebied van geneesmiddelen tegen angio-oedeem, de opzwelling van weefsels. Pharming heeft Ruconest als behandeling tegen de aandoening en hoopt dit middel in de toekomst ook te kunnen vermarkten als medicijn om deze aanvallen te voorkomen. Shire heeft al een middel ter voorkoming van een aanval van angio-oedeem op de markt.

Wrevel

Pharming erkent dat enkele al te aanprijzende formuleringen door de controle zijn 'geglipt'. Maar verder vindt CEO Sijmen de Vries van Pharming de aanklacht "grote onzin".

Hij wees op een studie waarin Ruconest veel beter uit de bus kwam dan Firazyr van Shire. Mogelijk wekt dit wrevel bij Shire.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?