• Uitgelicht

ING

Week 17

De top van ING kreeg op de jaarvergadering een flinke tik op de vingers. Ook op de beurs liep het aandeel averij op. De koers daalde met 6%.
Het bestuur en de raad van commissarissen van ING kreeg er dinsdag tijdens de jaarvergadering behoorlijk van langs. De aandeelhouders besloten het bestuur en de raad van commissarissen geen decharge verleenden. 

Witwasschandaal 

Pakweg 62% van de aandeelhouders was van mening dat de bestuurders van bank het afgelopen jaar hun werk niet goed hebben uitgevoerd. Zo was er het witwasschandaal, waarvoor ING een schikking trof van 775 miljoen euro.

Daar bovenop kwam nog de massale verontwaardiging over een geplande salarisverhoging van 50% voor CEO Ralph Hamers. Hoewel dit plan van tafel werd gehaald, was duidelijk dat de aandeelhouders dit nog steeds niet zijn vergeten.

Commerzbank

Later in de week werd bekend dat Deutsche bank de fusiegesprekken met Commerzbank heeft beëindigd. Hierdoor lijkt een eerder voorstel van Hamers richting Commerzbank om het gesprek aan te gaan over een eventuele overname, nu toch weer tot de mogelijkheden te behoren. Dit voorstel werd destijds door Commerzbank afgewezen.

Toen de flirt van ING met Commerzbank uitlekte, reageerden analisten van Jefferies verrast, omdat ING in zijn strategie geen ruimte had ingebouwd voor groei door overnames.

Daarbij zou ING tegen dezelfde problemen aanlopen als andere gegadigden. Zo is er het risico dat het aandeel tussentijds fors duurder wordt en zijn er diverse uitvoeringsrisico's voor de IT-integratie en mogelijk strengere kapitaaleisen.

Verder dacht Jefferies dat een verhuizing van het hoofdkantoor naar Frankfurt niet goed zou worden ontvangen door het publiek en de politiek in Nederland.

Fusieplannen

Hamers zei tijdens de jaarvergadering echter dat hij van mening is dat een fusie met de Duitse bank in de strategie van ING past. "De strategie van ING is primair gericht op autonome groei, maar wanneer er consolidatie plaatsvindt in een markt waarin de bank actief is, dan kan dat aanleiding zijn voor de bank om zich daar in te mengen", zei Hamers.
KBC Securities vermoedt echter dat de flirt van Hamers met Commerzbank meer bedoeld is als een statement naar de Nederlandse toezichthouders dan een serieus overnameplan. Hamers zou willen waarschuwen om de banken in Nederland niet nog meer onder druk te zetten.

Ex-dividend

Gezien de koersval van het aandeel lijken beleggers weinig trek te hebben in een fusie met Commerzbank. Overigens noteerde het aandeel afgelopen week ook ex-dividend.


Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?