• Uitgelicht

ASMI

Week 17

De cijferpresentatie van ASM International en BE Semiconductor Industries werd door beleggers verschillend ontvangen. ASMI troefde zijn branchegenoot af. 

ASMI wist de eigen verwachtingen voor het eerste kwartaal ruim te overtreffen. De omzet kwam uit op 248,8 miljoen euro, terwijl ASMI had ingezet op 225 tot 245 miljoen euro. 

De toeleverancier aan de chipindustrie haalde bovendien voor 235 miljoen euro aan nieuwe orders binnen, terwijl zij had gerekend op 200 tot 220 miljoen euro.

De brutomarge bedroeg 41,3% en de nettowinst 49,4 miljoen euro. 

Hogere prognose

Al met al een erg sterk kwartaal, oordeelden analisten van NIBC. Maar nog belangrijker vonden zij de verwachtingen. Die waren eveneens sterk.
ASMI verhoogde zijn prognose voor het tweede kwartaal naar een omzet van 230 tot 250 miljoen euro met een orderinstroom van 240 tot 260 miljoen euro. Bij de jaarcijferpresentatie rekende het bedrijf nog op 200 tot 230 miljoen euro omzet.

"Hiermee doet ASMI het veel beter dan concurrenten", meende NIBC. Een analist ING vulde aan dat hij verwacht dat het sterke momentum van de afgelopen drie kwartalen, goed zal doorzetten in de tweede helft van 2019.

Hij wees ook op een nuancering van ASMI in de jaarprognose. Het concern zei eerder al de markt te zullen overtreffen, maar voegde hier woensdag 'meaningfull' aan toe.

Omzetdaling voor Besi

Beleggers waren ook enthousiast: de koers liep afgelopen week op met 9%. Daar steekt de koersdaling van branchegenoot Besi van bijna 3% schril bij af.
Besi zag de omzet in het eerste kwartaal met 12% dalen naar 81,4 miljoen euro. Dat was wel beter dan de krimp van 15% waarvoor het concern had gewaarschuwd.
Verder haalde Besi voor 83,4 miljoen euro aan nieuwe orders binnen. De brutomarge kwam uit op 55,9%, terwijl Besi vooraf had gerekend op 55 tot 57%. 

Kostenverlagingen

De operationele kosten stegen in het eerste kwartaal met 18,5% naar 30,7 miljoen euro. Netto verdiende de toeleverancier 9,5 miljoen euro. In de komende drie jaar wil Besi de kosten structureel met 15 tot 20 miljoen euro verlagen. 

Deze cijfers waren volgens NIBC conform verwachting. ING vond de winstgevendheid meevallen.

Kerende cyclus

Voor het lopende kwartaal mikt Besi op een omzetstijging van 5%. De analist van ING vond dat aan de magere kant, maar volgens hem treft Besi wel de juiste maatregelen om de tegenwind in de markt het hoofd te bieden. "Dit zou moeten resulteren in een erg sterke prestatie als de cyclus keert."


Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?