• Uitgelicht

TomTom

Week 16

TomTom heeft beleggers positief verrast met een kwartaalupdate. Het aandeel werd 3% duurder.

De winst was in het eerste kwartaal gedaald, maar de omzet viel mee.

Twee nieuwe deals
Topman Harold Goddijn sprak van een goede jaarstart. Hij wees erop dat TomTom de eerste twee deals voor HD-kaarten heeft gewonnen. Dat geeft volgens hem een goede uitgangspositie voor deze groeimarkt.

Een analist van ING is het hiermee eens. Vooral uit strategisch oogpunt zijn deze contracten interessant.

UBS noemde de contracten zelfs "een belangrijke mijlpaal". Deze zullen vanaf 2021 of 2022 terug te zien zijn in de omzet, hoewel deze van beperkte omvang zijn.

Omzet beter dan verwacht
TomTom behaalde in het eerste kwartaal een omzet van 169,5 miljoen euro, terwijl analisten hadden gerekend op 157 miljoen euro. Daaraan droeg Automotive & Enterprise 102,9 miljoen euro bij en de consumententak 66,6 miljoen euro.

In dezelfde periode vorig jaar behaalde TomTom nog een omzet van 191,8 miljoen euro, maar exclusief het verkochte Telematics was dit 149 miljoen euro.

De EBITDA kwam uit op 18,8 miljoen euro, met een marge van 11%. Analisten rekenden op 12 miljoen euro. 

Daarmee was de EBITDA wel flink lager dan vorig jaar, maar ook dit was het gevolg van de verkoop van Telematics.

Lagere vrije kasstroom
TomTom had een vrije kasstroom van ruim 20 miljoen euro negatief, wat meer was dan de -5 miljoen euro waarop analisten hadden gerekend. Een jaar eerder was dit -7,5 miljoen euro.

Een analist van UBS wijt dat aan hogere personeelskosten, bonusuitbetalingen en de timing van facturen. Dit zou volgens hem gedurende het jaar moeten verbeteren.

Prognose
TomTom gaat voor 2019 uit van een omzet van 675 miljoen euro met een brutomarge van 70%. De vrije kasstroom zou 10% van de omzet moeten zijn.

De UBS-analist verhoogde het koersdoel naar 8,20 euro. Het advies bleef wel Neutraal. Een koopadvies zit er volgens hem niet in, omdat de nieuwe opdrachten op korte termijn weinig bijdragen en het concurrentielandschap onzeker blijft.

Ook NIBC heeft een Neutraal advies, maar met een koersdoel van 7 euro. Deze analist vreest prijsdruk in Automotive, door nieuwe toetreders. Ook is er het risico van disruptie.

ING is positiever, met een koopaanbeveling en een koersdoel van 9,50 euro. Wel waarschuwde de analist dat TomTom in het eerste kwartaal profiteerde van een makkelijke vergelijkingsbasis. Dat zal de rest van het jaar anders zijn.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?