• Uitgelicht

DSM

Week 2

Diverse analisten verlaagden afgelopen week hun taxaties voor DSM omdat ze tegenwind vrezen. De koers daalde met 4,6% naar 112 euro.

Eind 2019 was er al enige zorg bij analisten, vanwege de keuze voor een tandem als opvolging van CEO Feike Sijbesma en twijfel bij analisten van ING over de innovatiekracht van het bedrijf.

Tegenwind

Afgelopen week uitten twee andere beurshuizen hun bedenkingen. Credit Suisse zette DSM op de verkooplijst. En JPMorgan Cazenove bracht een rapport uit waarin de zakenbank de verwachting uitsprak dat DSM in het vierde kwartaal tegenwind heeft ervaren.

Die tegenwind betrof volgens JPMorgan Cazenove vooral de divisie Nutrition. "Deze tak heeft last van een aantal beperkingen voor de aanvoer van grondstoffen voor vitamine E. Ook spelen de lagere prijzen voor vitamine C en in mindere mate vitamine A DSM meer parten dan aanvankelijk voorzien", zo stelden ze.

Lagere taxatie

Dit was voor hen reden om de taxaties voor het operationeel resultaat voor het vierde kwartaal met 2% te verlagen.

Minder positief was de verwachting dat de tegenwind ook in de eerste zes maanden van 2020 zal aanhouden. De Zwitserse frank is ten opzichte van de euro wat duurder geworden en dat pakt ongunstig uit, omdat DSM een flinke vitaminefabriek in Zwitserland heeft. De rekeningen komen daar binnen in lokale valuta, terwijl in euro's wordt gerapporteerd.

JPMorgan Cazenove besloot wel het Overwogen-advies en het koersdoel van 125 euro te handhaven.

Adviesverlaging

Credit Suisse verlaagde zijn taxaties voor het EBITDA voor 2020 met 4%. DSM verwacht voor dit resultaat voor 2020 een hoge enkelcijferige groei, maar de Zwitserse zakenbank komt niet verder dan 2%.

Ook verlaagde Credit Suisse het advies voor DSM van Neutraal naar Underperform, terwijl het koersdoel met 2 euro omlaag ging naar 107 euro.

Volgens de analist “zal de volgende fase van portefeuillewijzigingen en winstgroei afhangen van grotere overnames met vermoedelijk lagere rendementen."

Daarvoor heeft DSM miljarden op de plank liggen. Dat zou volgens Credit Suisse nog veel meer kunnen worden indien Performance Materials wordt verkocht.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?