• Uitgelicht

ABN Amro & ING

Week 20

De bankensector in de Benelux stond afgelopen week volop in het nieuws. Vooral KBC slaagde erin terreinwinst te boeken.

ABN Amro zag de nettowinst met 20% afnemen. Dit kwam deels omdat de bank een jaar eerder winst had geboekt op de verkoop van een belang in ABN Amro Participaties, zodat het resultaat moeilijk te evenaren was.

Heftige koersreactie blijft uit

Ook maakt ABN Amro tegenwoordig meer kosten om klanten te controleren op witwassen van crimineel geld, na een schandaal bij ING.

Vooraf hadden analisten al een matig kwartaal voorspeld, waardoor een heftige koersreactie uit bleef. Op weekbasis daalde de koers met een bescheiden 0,4%.

Koersdoelverlaging

Analisten van RBC besloten om het koersdoel voor ABN Amro licht te verlagen, al blijft het aandeel wel op de lijst met favorieten staan.

Het belangrijkst voor RBC is of ABN Amro in staat is om het dividend te verhogen. Regelgeving en kapitaaleisen kunnen dit tegenhouden.

Druk op de marges

Een dag later meldde ook KBC een winstdaling. Hier was druk op de kredietmarges de boosdoener. Analisten hadden echter een grotere daling voorzien.

De bank sprak bovendien vooruitblikkend van stevige rendementen in alle divisies en hield vast aan zijn beleid om tenminste de helft van de winst uit te keren aan aandeelhouders.

Beleggers beloonden KBC hierop met een koersstijging van 2,2%. Vooral de aankondiging dat het aantal managementlagen wordt verkleind viel in goede aarde.

Commerzbank

ING kwam ook in het nieuws; ditmaal omdat het bedrijf mogelijk interesse heeft in de overname van de Duitse zakenbank Commerzbank.  ING zou adviseurs hebben aangesteld om een deal te begeleiden.

Beleggers lijken vooralsnog weinig enthousiast over het plan: de koers daalde afgelopen week met 3,1%. ING zou zich met deze stap veel risico's op de hals halen.

De Vereniging voor Effectenbezitters eist duidelijkheid van ING, die de geruchten tot nog toe ontkent noch bevestigt.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?