Lucas Bols

Week 21

Lucas Bols heeft moeite om de prijzen te verhogen in de sterkste groeiregio's, maar de krimp bij de traditionele merken nam wel af.

In het afgelopen boekjaar steeg de omzet van Lucas Bols met een bescheiden 0,3% naar 92,5 miljoen euro. Maar onder de streep bleef beduidend minder over dan in het voorgaande boekjaar.

Wereldwijde en regionale merken

De destillateur heeft zijn drankenaanbod opgedeeld in twee segmenten: de wereldwijde merken en de regionale merken.

In de eerste groep zit de groei,  met merken als Passoa en Nuvo. De tweede groep krimpt, maar levert met namen als Bokma Jenever en Bols Vieux wel een flinke kasstroom op.

De truc is om met de wereldwijde merken hard te groeien en tegelijk de prijzen te verhogen, voordat de kasstroom bij de regionale merken onder een kritische grens schiet.

Krimp

Vooralsnog blijkt dit geen makkelijke opdracht. De wereldwijde merken groeien, met 3,5%. Maar bij de regionale merken was er sprake van een krimp van 5,9%. Die krimp is wel afgenomen, van 10,5% in de eerste zes maanden naar 0,9% in de tweede helft.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat (EBIT) daalde van 23,6 miljoen naar 20,8 miljoen euro. Onder de streep restte een nettowinst van 16,6 miljoen euro, tegen 20,4 miljoen vorig jaar.

Eenmalige posten

De vrije operationele vrije kasstroom daalde afgelopen jaar van 18,7 miljoen naar 11,0 miljoen euro, als gevolg van een lager operationele resultaat, hogere belastingen in Frankrijk en hogere investeringen voor met name de renovatie van het hoofdkantoor in Amsterdam.

Maar deze posten zijn eenmalige, benadrukte CEO Huub van Doorne. Hierdoor zal de kasstroom weer op een "normaal" niveau uitkomen.

Dividend onveranderd

Volgens de topman is het dividend houdbaar. Aandeelhouders kunnen over afgelopen jaar een dividend van 0,60 euro per aandeel tegemoet zien, evenveel als vorig jaar.

Maar of dit voldoende is om aandeelhouders te laten blijven geloven in de belofte van groei van de wereldwijde merken met stijgende marges, is de vraag.

Een overname kan wellicht voor wat fantasie zorgen. Van Doorne zoekt naar "ondergeschoven kindjes" bij de grote huizen.

De koers van Lucas Bols daalde afgelopen week met 1,7%.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?