• Uitgelicht

ArcelorMittal

Week 22

Met een koersverlies van 6,2% was ArcelorMittal vorige week de grootste daler in de AEX. Het concern kondigde aan dat het harder moet ingrijpen in Europa.

Begin mei liet ArcelorMittal al weten in te moeten grijpen in Europa. Maar afgelopen week meldde de staalreus dat aanvullende maatregelen nodig zijn.

Het bedrijf wordt nog steeds geraakt door de zwakke marktvraag en hoge importniveaus in Europa. Daarom grijpt ArcelorMittal ook in bij de productiefaciliteiten in Duinkerken en Eisenhüttenstadt.

Verder zal in het vierde kwartaal in Bremen de productie worden teruggeschroefd. Voor de fabriek in het Spaanse Asturië worden de eerder aangekondigde maatregelen verlengd.

Handelsoorlog

ArcelorMittal is al tijden speelbal van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. De koers is dit jaar al met meer dan 25% gezakt.

Volgens CFO Aditya Mittal leidt het protectionisme van de VS ertoe dat de Chinezen hun staal in Europa dumpen.

De import van staal in Europa is in het eerste kwartaal met 7% gestegen en in twee jaar tijd met 14%, aldus Mittal. Hij wees erop dat China 20 jaar geleden slechts 10% van het mondiale staalaanbod voor zijn rekening nam en dat dit inmiddels de helft is.

Importheffingen

Daarom riep hij op tot actie richting China. Dit zou kunnen door importheffingen, zoals de VS heeft gedaan. Maar of dat de beste oplossing is, is de vraag.

Deutsche Bank liet zich deze week kritisch uit over de Amerikaanse staalsector. Importheffingen op staal en hogere grondstofprijzen hadden tot hogere binnenlandse prijzen moeten leiden en zo staalaandelen een impuls moeten geven.

Maar dat is niet gebeurd: de koersen van Amerikaanse staalproducenten zijn dit jaar met gemiddeld 20% gedaald.

Sinds de invoering van de importheffingen is er minder staal in het buitenland gekocht. De bezettingsgraad van Amerikaanse staalfabrieken is dan ook gestegen. Dat zou de producenten meer ruimte moeten geven om de prijzen te verhogen, maar de staalprijzen stagneerden of daalden zelfs.

Dat komt omdat tussenhandelaren zich terughoudend opstellen, uit angst dat ze hun staal met verlies moeten doorverkopen.

Omslagpunt

Een mogelijke omslagpunt is volgens Deutsche Bank het moment waarop eindgebruikers en tussenhandelaren stoppen met interen op hun voorraden, waardoor de vraag weer wordt aangezwengeld.

Aditya Mittal is in elk geval positief gestemd. De mondiale vraag naar staal zal volgens hem groeien van 1,7 miljard ton in 2018 naar 2,5 miljard ton in 2050.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?