• Uitgelicht

Besi

Week 23

De koers van Besi kwam donderdag aan het begin van een analistenbijeenkomst onder druk te staan. Maar uiteindelijk steeg de koers op weekbasis met 2,8%.

Dit jaar is een transitiejaar. Het is wachten tot de volgende investeringscyclus in 2020 of 2021 van start gaat, was de boodschap van de analistenpresentatie.

Beleggers die hadden gehoopt dat het in de tweede jaarhelft beter zou worden, kwamen dus bedrogen uit.

Omzetdaling

In het eerste kwartaal daalde de omzet van BE Semiconductor Industries met 12%. Voor het lopende kwartaal wordt gemikt op een omzetgroei van 5% op kwartaalbasis. Maar vergeleken met het tweede kwartaal van 2018 zou de omzet bijna de helft lager uitkomen.

Dergelijke bewegingen zijn echter niet ongewoon voor Besi. Het concern is gewend om mee te deinen met de cyclus.

Kostenbesparingen

Maar stil zitten, dat doet CEO Richard Blickman niet. Besi investeert vol in nieuwe generatie systemen en focust daarnaast op de kosten.

De komende vijf jaar zou Besi nog eens 15 tot 20 miljoen euro kunnen besparen, terwijl het de afgelopen jaren al veel had gesneden in de kosten.

Vooral de verhuizing naar Azië, dichter bij zijn toeleveranciers en afnemers, leverde veel op. Door kortere lijnen kan Besi steeds sneller reageren bij een trendbreuk.

Dit is ook terug te zien in de ontwikkeling van de brutomarge. Deze steeg geleidelijk, van gemiddeld 34,1% tussen 2006 en 2009 naar 51,1% tussen 2014 en 2017.

Over 2018 steeg de marge door naar 56,8% en in het eerste kwartaal van 2019 kwam het cijfer uit op 55,9%. Besi ziet uiteindelijk ruimte voor een marge van 60%.

Marge op peil

Ondanks een forse omzetdaling dit jaar, lijkt Besi de marge dus aardig op peil te houden.

Afgezet tegen de concurrentie is de marge van Besi ook superieur, zo benadrukte het concern. Kulicke & Soffa kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 47,9% en bij de backend-tak van ASM PT bleef de marge steken op 39,2%.

Volgens Blickman is Besi "goed gepositioneerd voor de volgende opleving". Maar het handelsconflict tussen China en de VS kan de neergang nog wel verlengen. De blootstelling aan China is volgens Besi echter "manageable".

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?