• Uitgelicht

NN Group en ASR

Week 23

De overname van verzekeraar Vivat zette twee verzekeraars in het groen: NN Group, die de overnamestrijd won, en ASR, die achter het net viste.

Vrijdag werd bekend dat verzekeringsbedrijf Athora Vivat gaat overnemen van het Chinese Anbang en vervolgens de schadetak doorverkoopt aan NN Group.

Er waren meer partijen in de race, waaronder vermoedelijk ook ASR Nederland en Aegon.

Opluchtingsrally voor ASR

Dat ASR achter het net viste, was geen grote verrassing. Dit aandeel stond in de weken voordat de knoop werd doorgehakt flink onder druk.

Omdat ASR alleen optrok, zou er een flinke emissie moeten komen om de overname te financieren. Dat verklaart vermoedelijk de opluchtingsrally van vrijdag.

Dat ASR de overname aan zich voorbij moet laten gaan, is volgens een analist van ING een signaal dat de verzekeraar discipline opbrengt en zich niet gek laat maken door een te hoge prijs te bieden.

Hij juicht dat toe, hoewel de overname wel waarde zou toevoegen. Maar er zijn volgens hem in Nederland nog voldoende kansen voor overnames.

Aandeleninkoopprogramma

Hoeveel Athora betaalt voor Vivat werd niet bekend gemaakt, maar NN legt 416 miljoen euro in contanten neer voor de tak schadeverzekeringen.

NN financiert dit vanuit bestaande kasreserves. Het lopende aandeleninkoopprogramma zal hierdoor niet worden geraakt, benadrukte de verzekeraar.

Overigens koopt NN ook voor 150 miljoen euro aan zogeheten Tier 2 leningen van Vivat. Maar dit zal geen impact hebben op de leverage ratio.

NN mikt met de overname op een dubbelcijferig rendement op de investering en - dankzij synergievoordelen - op een toename van de vrije kasstroom met circa 50 miljoen euro per jaar tegen 2022.

Doordat NN in 2017 al Delta Lloyd kocht, denkt het goed voorbereid te zijn om van de schadetak van Vivat een succes te maken.

Schaalgrootte

CEO Lard Friese van NN zei in een toelichting dat het in de huidige concurrerende markt essentieel is om voldoende schaal te hebben.

Met de overname wordt NN in Nederland marktleider in het niet-leven segment, exclusief zorgverzekeringen, zo meent ING.

De overname van Vivat moet nog wel worden goedgekeurd door de betrokken toezichthouders.

De koers van NN Group steeg afgelopen week met 6,4%. ASR Nederland werd 4,9% duurder.
 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?