• Uitgelicht

Beter Bed

Week 26

De koers van Beter Bed kelderde afgelopen week met ruim 43%, nadat de beddenverkoper had gemeld dat het met het Duitse onderdeel Matratzen Concord minder voorspoedig verloopt als gehoopt.

Nadat in oktober 2018 een strategische update werd gegeven, zijn de resultaten in de Benelux volgens Beter Bed "duidelijk" aangetrokken, maar de Duitse keten heeft meer tijd nodig.

"De verwachte turnaround zal meer tijd vereisen en meer kapitaal om te realiseren", zei CEO John Kruijssen. "Hoewel we veelbelovende eerste tekenen zien van de maatregelen die bij Matratzen Concord zijn genomen, zijn de resultaten niet waar we op hadden gerekend."

Liquiditeitsproblemen

Hierdoor zijn liquiditeitsproblemen ontstaan. Beter Bed is daarom in gesprek gegaan met zijn banken in een poging een zogeheten waiver te krijgen, met het oog op de test van de bankconvenanten die eind juni gepland staat.

Inmiddels heeft Beter Bed al bepaalde bezittingen als onderpand aan de banken vertrekt.

Ook is de onderneming een onderzoek gestart naar de mogelijkheden voor Matratzen Concord. Dat zou kunnen uitmonden in een (gedeeltelijke) verkoop van de tak.

Dat zou het karakter van de onderneming wel flink veranderen, benadrukten analisten. ING merkte op dat Matratzen Concord in 2018 goed was voor 56% van de groepsomzet.

Focus op Benelux en Zweden

De nadruk ligt nu op het versnellen van de goede prestaties in de Benelux. In deze regio ligt Beter Bed al voor op schema. Verder krijgen de Zweedse activiteiten, die al aantrekken, meer aandacht.

Ook is Kruijssen te spreken over de nieuwe initiatieven op het vlak van digitaal en de groothandelskanalen.

Teleurstelling

"Bij de cijfers over het eerste kwartaal ontstond zorg over de uitwerking van de nieuwe strategie voor Matratzen Concord. Het management gaf echter aan dat de echte test bij de halfjaarcijfers lag. Als je dan relatief kort nadien met dit persbericht naar buiten treedt, vind ik dat teleurstellend", zeiden analisten van ABN Amro.

"We wisten dat de nieuwe strategie geen makkelijk uitvoering zou kennen, maar het lijkt er op dat het voor Matratzen Concord niet werkt."

Zij rekenden voor dat de onderneming bij de halfjaarresultaten in elk geval geen EBITDA van 5 tot 6 miljoen euro kan laten zien. Dit bedrag houdt verband met het bankenconvenant met de eis van een schuldratio van maximaal 2,5.

Volgens ING is het door alle onzekerheden momenteel onmogelijk om een goed beeld te schetsen van de onderneming.

Verlaging belang

Lazard Frères Gestion lijkt de handdoek in de ring te hebben gegooid, en meldde op 25 juni het kapitaalbelang in Beter Bed te hebben verlaagd van 5,19% naar 0,43%.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?