• Uitgelicht

Fagron

Week 26

Fagron heeft vorige week een jaren oud hoofdpijndossier weten af te sluiten, maar dit kostte de magistrale bereider wel bijna 20 miljoen euro. De koers steeg fractioneel, met 0,3%.

Fagron maakte afgelopen week na drie jaar zijn rentree in de AMX. Maar het belangrijkste nieuws was dat het concern een principe-schikking sloot met het Amerikaanse Ministerie van Justitie vanwege een sectorbreed onderzoek naar de prijsstelling van farmaceutische producten.

Het onderzoek ging vier jaar geleden van start en leek zich vooral te richten op de vraag of sommige bedrijven, zoals Bellevue Pharmacy van Fagron, magistrale bereidingen met te hoge prijzen ter vergoeding hebben ingediend.

En in samenhang daarmee, of sommige grondstoffenleveranciers, waaronder Freedom Pharmaceuticals van Fagron, wellicht te hoge prijzen hebben berekend voor grondstoffen.

Aanvullende voorziening

Het gaat om een principe-schikking van omgerekend 19,6 miljoen euro. Vooruitlopend op de definitieve schikking neemt Fagron naast een bestaande voorziening van 8,4 miljoen dollar een aanvullende voorziening van 13,9 miljoen dollar. Die komt in het eerste halfjaar van 2019 ten laste van het resultaat.

ING en KBC Securities spraken van een fors schikkingsbedrag. Volgens een analist van ING kwam dit soort schikkingen vroeger gemiddeld rond de 10 miljoen dollar uit.

Toch is het bedrag in verhouding beperkt: het gaat om 1,5% van de marktkapitalisatie van Fagron. Bovendien neemt het de onzekerheid weg die boven de markt hing, en dat is positief, vindt hij.

"Het gaat om een eenmalige betaling, en die raakt niet het onderliggende groeiverhaal", vullen analisten van Berenberg aan. De financiële positie van Fagron is volgens de zakenbank sterk genoeg om dit te kunnen dragen.

Ellende nog niet helemaal voorbij

Overigens heeft Fagron met de deal met de Amerikaanse justitie nog niet alle ellende achter zich gelaten. Het concern kocht voorheen twee bedrijven waarover later onmin ontstond met de verkopers: JCB en AnazaoHealth.

Vorig jaar werd de kwestie JCB geschikt. Wanneer ook de tweede kwestie kan worden opgelost, is onduidelijk.

Verder verdenkt Fagron zijn voormalige hoofd van de financiële afdeling ervan tenminste 1,6 miljoen euro te hebben verduisterd.

Prognose

Bij de laatste jaarcijfers zei Fagron voor 2019 een verdere stijging van zowel omzet als winstgevendheid te verwachten. Topman Rafael Padilla gaf aan dat het bedrijf zijn leidende marktposities in Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika verder wil uitbouwen.

Medio mei meldde Fagron de overname van het Mexicaanse Central de Drogas, een leverancier van grondstoffen aan bereidingsapotheken en farmaceutische bedrijven.

Fagron betaalt hiervoor omgerekend 16,5 miljoen euro. Daar kan binnen twee jaar nog maximaal 5,2 miljoen euro bovenop komen in de vorm van een 'earn-out' gebaseerd op de EBITDA-prestaties.

Mexico biedt volgens Fagron een "aanzienlijk groeipotentieel".

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?